Aquest dissenyador gràfic de professió i socorrista de la Creu Roja, fa 12 anys que controla les platges de l'Escala vetllant per la seguretat dels banyistes. La seva vocació va néixer en veure's necessitat dels primers auxilis el dia que el seu pare va patir un tall de digestió.

L'elecció de fer-se socorrista té a veure amb Mitch Bucannan?

No. Aquest és un mite que s'hauria de desvincular de tot el que es veu realment a la platja.

I què el va dur a fer-se socorrista?

Va ser el mateix any que estava amb la meva família a Montserrat, quan el meu pare va patir un tall de digestió. Jo era l'únic que era amb ell i la impotència de sentir que no podia fer res per una persona que m'estimo va significar fer el pas.

La sang freda per actuar en els rescats la dóna el caràcter o l'experiència?

Una mica tot. El caràcter també influeix però l'experiència és un grau. Cada any que acumules et serveix i arriba un moment que pots pensar abans d'actuar.

En general a què es deuen els rescats?

Normalment, a mar de fons. El problema és que molta gent no és conscient del que pot provocar el mar i n'hi ha que s'hi posen amb flotadors quan fa molt de vent, o persones grans que després de un gran tiberi o grans esforços s'arriben a les boies i pensant-se que tornen a tenir 20 anys tracten de seguir nedant i potser, pel canvi de temperatures o per l'esgotament, s'ofeguen.

Hi ha alguna franja d'edat que acumuli els rescats?

Normalment, es rescata més gent gran que no pas jove. La franja dels incidents se centraria en persones d'entre 40 i més de 60 anys. Suposo que és per la qüestió d'excés de confiança.

A banda d'aquestes intervencions, què centra la vostra activitat?

Guarir picades de medusa, de peix aranya o traumatismes cranials, per exemple.

Peix aranya?

Fa 12 anys que treballo a la Creu Roja i mai m'havien picat fins aquesta setmana. Realment no ho recomano. És dolorós, sobretot en el moment de la punxada, quan el verí et fa efecte. He vist gent de 40 anys plorant com un nen per aquesta picada. Els peixos estan a pocs metres de la costa i s'enterren com a defensa, aleshores quan vas caminant el trepitges i et punxa.

Té 29 anys i en fa 12 que és socorrista. Fins quan es pot fer aquesta feina?

No crec que l'edat marqui del tot. Si físicament estàs bé i mentalment estàs fresc i àgil i pots reaccionar ràpid, pots aguantar força temps.

Què passa amb un socorrsita quan es retira?

A la Creu Roja hi ha molts formadors que abans han sigut socorristes i són els que ensenyen com realitzar els rescats i com fer la feina.

Són necessaris uns mínims coneixements de primers auxilis?

A la casa trobem que sí i per això s'ensenyen primers auxilis als joves dels instituts i les escoles, per tal que sàpiguen reaccionar davant de situacions que ho necessiten.