Van tardar a arribar, l'estiu va allargar-se més de l'habitual, però des que el cel es va obrir coincidint amb l'entrada de les festes de Sant Narcís a Girona, la pluja es resisteix a marxar. Com a conseqüència, les comarques gironines han patit un mes de novembre passat per aigua que ha superat els registres històrics que es portaven acumulats a moltes poblacions. A la ciutat de Girona, per exemple, els 270,9 litres per metre quadrat que han caigut des de la festivitat de Tots Sants són l'acumulació de pluges més elevada que s'ha comptabilitzat des de l'any 1884. L'anterior rècord el tenia el novembre del 1897, quan van caure a la ciutat gironina un total de 262 l/m2.

Segons el meteoròleg Gerard Taulé, la mitjana obtinguda a Girona de les dades dels darrers 127 anys és de 72,7 litres per metre quadrat mensuals, per tant aquest mes de novembre gairebé s'ha quadriplicat la precipitació mitjana normal. Aquestes elevades quantitats s'atribueixen al fet que dels 22 dies que es porten de mes, en 15 ha plogut. Es preveu, però que el temporal de pluges ha de trobar el seu final a primera hora del matí d'avui.

Rècords a Banyoles i l'Estartit

Un altre dels punts de la demarcació gironina on també s'estan superant les dades històriques és a Banyoles. Amb l'estany ple fins a dalt de tot, el meteoròleg Enric Estragués va explicar que durant aquest mes de novembre han caigut sobre la capital del Pla de l'Estany 297,3 litres per metre quadrat. Aquesta xifra situa el del 2011 com el novembre més plujós a Banyoles dels darrers 110 anys.

Durant dotze dies el cel ha anat deixant aigua sobre la ciutat banyolina, establint aquest nou rècord. La jornada d'aquest darrer dilluns és, de moment, la que ha acumulat més aigua, amb 70,2 litres per metre quadrat.

Un altre dels punts de les comarques gironines on s'han batut els registres és a l'Estartit. El meteoròleg Josep Pascual va informar ahir que durant aquest mes han caigut sobre aquesta localitat costanera del Baix Empordà un total de 163,5 litres per metre quadrat, fet que situa aquest mes de novembre com el més passat per aigua en més de 43 anys, tot i quedar lluny de les quantitats acumulades en altres poblacions. Comptant els últims dies d'octubre, quan a l'Estartit també van caure quantitats importants de pluja, la xifra creix, ja que s'arriba a un total de 235 litres en 30 dies. La xifra d'aquest 2011 a l'Estartit es veu superada pel rècord que continua tenint l'any 1968, quan en el total dels 30 dies de novembre van caure 239,4 l/m2.

On més aigua s'ha acumulat durant aquest mes, però, és a la Jonquera, on en 22 dies han caigut 453,1 litres per metre quadrat, segons dades de l'estació del Meteoclimatic. Tres municipis més també han comptabilitzat dades superiors als 300 litres. Són Sant Hilari Sacalm (346,2 l/m2), Espolla (332,2 l/m2) i Cassà de la Selva (303,7 l/m2).

Tercer episodi d'aiguats

El fet que aquest novembre hagi entrat de forma destacada en els llibres de les dades històriques es deu principalment a la continuïtat que han tingut les pluges. Fins a tres episodis de precipitacions s'han comptat durant aquest mes. El primer va començar el cap de setmana que obria aquest novembre, coincidint amb el final de les festes de Sant Narcís de Girona, obligant fins i tot a suspendre els focs artificials que havien de concloure dues setmanes de festivitat. El segon, la setmana passada, amb una afectació especial a la comarca de la Selva, on hi va haver nombroses esllavissades i inundacions. Finalment, aquest inici de setmana la pluja ha atacat amb força l'Alt Empordà, fins al punt que ha obligat a cancel·lar un dia de classe a les escoles per les nombroses inundacions que s'han patit a les carreteres.