Uns 50 porcs joves van morir ahir a la tarda intoxicats pel fum d'un incendi a una granja de porcs de Serinyà. Els Bombers de la Generalitat van rebre l'avís a dos quarts de quatre de la tarda. L'origen de l'incendi va ser una estufa de llenya instal·lada dins la granja per mantenir una temperatura adient pels garrins. Es tracta d'una mesura habitual envers les cries, segons van indicar des l'Explotacions Artigas, l'empresa a la què pertany la granja sinistrada.

Ahir, però, unes espurnes van calar foc als plàstics que mantenen aïllat el terra de les porcelleres per evitar que els purins -els excrements dels porcs, que són molt contaminants- traspassin al sòl. Els plàstics es van encendre fàcilment i el fum va intoxicar mortalment una cinquantena d'animals, i d'altres van quedar en molt males condicions, segons van indicar els Bombers.

L'explotació de Serinyà pertany a Explotacions Artigas, una empresa ramadera i agrícola de Camós. La granja sinistrada, però, és en terme municipal de Serinyà. Les instal·lacions també van quedar una mica malmeses, segons van indicar des de l'empresa. Quatre dotacions de Bombers van treballar en l'extinció de l'incendi.

Atenció amb es estufes

Tan si són de llenya com elèctriques, les estufes són sovint objecte de les intervencions dels Bombers perquè no és rar que ocasionin incendis. Ahir se'n van produir diversos, alguns també originats per llars de foc: si s'encenen poc, pot ser que en el moment que facin més falta les xemeneies estiguin obstruïdes. La precaució més bàsica aconsella, doncs, no deixar mai sense vigilància aquests artefactes. I especialment les que funcionen per combustió de gas.

Les bombones de butà o, en menor mesura, les de parafina, poden resultar mortals perquè consumeixen l'oxigen present a les habitacions que escalfen i per contra emeten monòxid de carboni. Igual passa amb els grups electrògens: la nevada de 2010 es va cobrar una víctima mortal, una dona d'Ultramort, que va morir per l'intoxicació dels gasos que emanava el motor, engegat per compensar la manca d'electricitat. Així doncs, tota precaució és poca i si bé a ningú li agrada passar fred, és millor passar sense estufes que no despertar.