L'Els rastres de la nevada de dijous encara eren visibles ahir al matí.Un veí de Llagostera intentava apartar el rastre de neu i gel de la carretera.El fort vent que va bufar ahir el matí va deixar imatges de grans onades a les platges. Els nens jugaven amb les restes de neu a Calella de Palafrugell. El port de Palamós, amb gelades al matí.

arribada de l'onada de fred siberiana va deixar imatges de postal des de dijous a la nit fins el matí d'ahir divendres, amb neu sobre les platges de la Costa Brava i els camps tapats per una fina capa blanca. Amb la caiguda dels primers flocs de van arribar també problemes que van fer venir a la ment de molts veïns les escenes viscudes fa gairebé dos anys. Sensacions que es van accentuar amb els talls de llum que es van produir a municipis del Baix Empordà, com Palafrugell, Palamós, Calonge o Platja d'Aro, deixant més de 800 abonats sense llum durant una estona. L'alarma, per a molts, només va durar uns minuts, i per a algunes urbanitzacions va durar unes tres hores, però el pensament del "ja hi tornem a ser" va passar pel cap de tots.

Ahir al migdia, ja amb bona part de la neu desfeta i només un rastre visible de glaç als vorals dels carrers, al Passeig Marítim de Palamós i Sant Antoni de Calonge el sprotagonistes eren el vent i la fred. Eren pocs els valents qui s'havien aventurat a sortir a passejar amb una temperatura fregant els 0 graus i un vent que superava els 60 km/h. Un dels qui va decidir a anar a estirar les cames vora la platja va ser en Josep Puig, veí de Palamós, qui passejava amb el seu gos, una activitat que la nit anterior no havia pogut practicar. "No em vaig atrevir a treure'l a passejar perquè nevava molt, i l'última vegada que va passar ja m'ho vaig passar bastant malament". Puig explicava que la nit anterior li havia marxat la llum de casa durant uns deu minuts, un fet que ja li va portar mals records. "Quan em vaig quedar a les fosques vaig pensar: ja hi tornem a ser". Tot i això, va explicar que al cap d'uns minuts tot va tornar a la normalitat, i que mentre hi segueixi havent electricitat, no pateix per la baixada de temperatures previstes per aquests propers dies.

En la mateixa línia es va expressar la Wendy, la propietària d'un bar a primera línia de mar, que també va patir el tall del subministrament elèctric cap a les vuit del vespre de dijous. "Va començar a nevar i al cop de molt poca estona ja va marxar la llum. Vaig anar corrents a buscar espelmes perquè ja em veia aquí com fa dos anys". La Wendy, que en el moment de l'incidència tenia clients al bar, va afirmar que no estava preocupada perquè les previsions ja deien que no hi hauria tanta neu com al 2010. Tot i això, va comentar que "el que sí que em feia una mica de por és que les torres elèctriques no estan arreglades de quan va nevar al 2010, i per poc que n'hi tornés a haver molta, podien tornar a caure i ja hi hauríem tornat a ser". La propietària també es va mostrar satisfeta pels avisos i les precaucions que s'han pres per part de les autoritats, un fet que fins i tot va admetre que li havia costat alguna discussió amb algun client. "Hi havia gent que es queixava i deien que s'havia exagerat tot, però crec que és necessari i així estem tots més previnguts. De vegades sembla que la gent es queixi per vici", sentenciava.

Unes de les zones que van quedar més afectades per la nevada de dijous a la nit van ser les urbanitzacions properes a Calonge i Platja d'Aro que queden apartades del nucli urbà. En un dels habitatges de Residencial Cim d'Aro, en Víctor Moreno afirmava que "fins i tot amb un 4x4, ahir a la nit vaig tenir feines per baixar a treballar". Aquest veí, que treballa a les nits, va explicar que "vaig baixar una hora abans per poder arribar, sinó ja em veia aquí aïllat com fa dos anys". De fet, l'apagada de la llum ja va transportar a en Víctor a la seva família fins aquell 8 de març de 2010, però en el seu cas també va ser qüestió de minuts recuperar el subministrament. El fet de viure en una localitat aïllada a la muntanya també va fer que aquesta família s'aproveís bé de menjar per si de cas. En Víctor comentava que "hi devia haver molta gent que va fer el mateix, perquè sí que vaig notar que les estanteries del supermercat estaven més buides del què és habitual".

Al centre de Platja d'Aro, les llums de Nadal encara presidien ahir l'Avinguda de Sant Feliu enmig d'un clima gèlid que deixava aquest carrer principal amb ben pocs vianants i petitets glaçades on feia unes hores hi havia estat la neu. Les dependentes d'una fleca comentaven també l'apagada de la nit anterior, que ja els havia portat mals auguris. "Va marxar dues vegades. Quan va passar el primer cop ja vam pensar que seria com l'última vegada, i la segona, que em va enganxar al soterrani, encara més". Tot i això, van assegurar que la incidència no havia anat més enllà, tot i que sí que havien tingut clients residents a diferents urbanitzacions que havien patit el tall durant un parell d'hores.

Entre tots els consultats, un missatge semblant, ja que valoraven positivament la previsió i la informació que s'ha anat oferint durant els darrers dies. El que sí que quedava clar també, però, és que ni totes les precaucions del món haguessin pogut frenar els mals records que va provocar el fet de quedar-se de nou a les fosques veient el paisatge blanc per la finestra.