L'onada de fred siberiana que recorre Espanya amb temperatures de fins a -20,7 graus de matinada en zones com la Vall d'Aran ha "congelat" bona part del país i ha obligat a interrompre el trànsit marítim amb Menorca. La neu ha impedit, a més, transitar per trams i ports de muntanya de la xarxa secundària i l'intens fred ha disparat la demanda convencional de gas natural, arribant a màxims històrics.

L'onada de fred siberiana va ocasionar ratxes de vent de fins a 90 quilòmetres/hora i onades de fins a 6 metres davant del port de Maó, cosa que va provocar la suspensió de les comunicacions marítimes amb Menorca.

La neu va fer necessàries les cadenes en ports i carreteres de la xarxa secundària, en especial de Burgos, Astúries, Cantàbria, Lleó, La Rioja, Navarra i Sòria, i a circular amb precaució en punts de vies principals de Burgos, La Rioja, Lleida, Palència, Sòria i Terol.

Al País Basc, l'onada de fred ha deixat abundants plaques de gel que ahir van dificultar el trànsit, encara que la xarxa principal de carreteres ha continuat oberta i a la tarda la circulació només estava tallada a l'alçada del port secundari de Ferrera, a Àlaba.

Avui, trenta províncies estan en alerta taronja i altres 44 en alerta groga. Les comunitats autònomes més afectades pel mal temps són Aragó, Castella i Lleó, Cantàbria, Catalunya, Navarra i País Basc, on les temperatures oscil·laran entre els -6 i els -12 graus. A més, totes elles patiran ratxes de vent d'entre 80 i 110 quilòmetres per hora. efe/ddg madrid