Miquel Izquierdo (Girona, 1952), va ser elegit a finals de l'any passat nou president de la Junta de Confraries de Setmana Santa de Girona. Està a punt d'afrontar, per tant, la seva primera Setmana Santa com a màxim responsable de l'entitat que l'organitza. Que Déu li doni forces

No hauria preferit ser elegit rei Carnestoltes?

No (rotund).

S'ho passaria més divertit, no?

No cregui que no ens ho passem bé. És un acte religiós, però ens ho passem molt bé. Som un grup d'amics, ens trobem, fem el que ens agrada... No és cap cosa trista. Prefereixo la Setmana Santa que el carnaval.

Vostè que hi entén: si faig de penitent tindré més fàcil entrar al cel?

Això no ho sé, però segurament dependrà dels pecats que hagi fet...

Un president de les confraries ha de tenir relació habitual amb el bisbe?

No és una relació diària, però hi ha alguna o altra reunió. Encara que som una entitat independent és evident que hi tenim un lligam perquè es tracta d'un acte religiós, a més de cultural.

L'home es deu voler assegurar que no organitzin res d'irreverent, és clar.

Li agrada saber el que fem, però no per fiscalitzar-ho sinó per estar al dia. Em penso que ens té prou confiança.

Sincerament, creu que encara té res de religió la Setmana Santa?

Penso que sí. És una tradició ancestral. Ha anat aguantant, amb els seus altibaixos, i estem al segle XXI i surten més persones de processó cada any. És clar que entre aquesta n'hi ha que no sent la religió, però n'hi ha molta que sí. Nosaltres, mentre hi hagi respecte, estem oberts a tothom.

És un acte vigent, per tant?

No només la processó, el cristianisme és avui important. Potser si haguéssim seguit el missatge de Crist ara no estaríem en crisi.

Tornant a la processó: no és una mica classista, de la burgesia gironina de tota la vida?

Reconec que sí, que hi ha la impressió que és una mena de cercle tancat. I no és així. Potser no ho hem sabut donar a conèixer prou bé. En realitat potser hi ha més gent senzilla que acabalada.

Com a creient i president, ara es troba en època d'abstinència total fins a Setmana Santa?

He, he, jo personalment no. Cadascú és lliure de fer el que vulgui, però jo ho he actualitzat.

Durant molts anys a penes hi ha hagut canvis als actes de Setmana Santa. Han pensat a modernitzar-se per atraure més jovent?

Home, alguna cosa ha evolucionat, des de l'any 1946 que es va crear la junta. Però l'essència ha de ser sempre la mateixa, això no pot variar. No crec que quedés gaire bé posar música de rock mentre passa la processó (riu).

Hi ha crítiques perquè els carrers s'utilitzin per un acte d'una religió, en lloc de buscar-se un indret privat...

Crec que el carrer és de tothom i en un moment donat un grup de persones el poden utilitzar per fer un acte. No és nostre. Al carrer hi han de tenir cabuda totes les tradicions, tots els actes i totes les religions.