Figueres va clausurar ahir la primera edició del Festival Internacional de Circ de la ciutat. Des de dijous i fins diumenge, la capital de l'Alt Empordà va acollir 52 artistes de 13 països diferents, amb la intenció de convertir Figueres en la capital de l'Estat del circ. Una fita que amb el balanç d'assistència es confirma, ja que gairebé 15.000 espectadors van assistir a la mostra durant els quatre dies del Festival. Comptabilitzant les dues funcions escolars, les set actuacions a la venda i el concert Música en el Circ, un total de 14.432 espectadors van fer acte de presència al Festival de Figueres.

La jornada d'ahir, de tancament de la mostra, va començar a les 11 del matí amb la sortida, des de la plaça de l'Ajuntament, del clown figuerenc Àngel Amieva. El pallasso de la ciutat té com a objectiu arribar fins a la capital de la Xina, Pequín, amb una bicicleta. Amieva té previst recórrer uns 13.000 quilòmetres per 13 països. Al llarg del recorregut, el clown de Figueres oferirà els seus espectacles a les persones més desafavorides i en risc d'exclusió social.

A les 12 del migdia es va fer una nova representació de l'Espectacle Blau a la Gran Carpa Blanca instal·lada a l'interior del Pati d'Armes del castell de Sant Ferran. A part dels dos actes, ahir al matí també es va poder visitar, al vestíbul i al saló de descans del Teatre el Jardí, una exposició dedicada al col·leccionisme del circ.

Premis per barra russa i salt

L'activitat que va posar el punt i final a la primera edició del Festival Internacional de Circ de Figueres va ser l'Espectacle d'Or de cloenda que a més incloïa l'acte de lliurament dels premis de la mostra. El pati d'Armes del castell de Sant Ferran va acollir la gala final, en què els artistes ja seleccionats de cadascun dels dos Espectacles (el Blau i el Vermell) participaven a la prova definitiva, abans de l'entrega dels guardons.

Així, l'Espectacle d'Or va acabar amb el lliurament dels premis del Festival Internacional de Circ de Figueres. El premi d'Or de la mostra va ser per a la companyia de Rússia Troupe Grechushkin i el seu número de doble barra russa, que va compartir el primer premi amb el col·lectiu Troupe Zola de Mòngòlia i el seu salt a la bàscula.

El segon premi va ser per James González, de Colòmbia, pel seu espectacle amb un "rola" aeri i també per la contorsionista Sasha dels Estats Units, que a més va emportar-se el guardó del públic. El tercer premi també va anar a parar a Rússia, per Makarov's i el seu funambulisme a gran alçada, que va compartir el guardó amb la contorsió de Rich Metiku, d'Etiòpia. A part dels premis oficials del Festival, també es van entregar el premi de la crítica i el de la imatge. El guardó de la crítica va ser pel Duo Daring Jones, dels Estats Units, i el seu trapezi fix, mentre que el de la imatge se'l va endur Thu Hien, de Vietnam, amb el seu número de funambulisme.

Un jurat internacional d'excepció format per 18 directors i experts en circ d'arreu del món, es va encarregar de sentenciar el veredicte dels guardons del Festival.

Queixes dels animalistes

Però no tot són flors i violes, perquè el Partit Animalista i una associació en defensa dels animals, AnimaNaturalis, van anunciar ahir que estan estudiant la possibilitat d'interposar una denúncia contra els organitzadors del Festival de Figueres. El motiu de la denúncia és el fet d'utilitzar un elefant com a reclam, passejant-lo pels carrers de la capital empordanesa.

Segons un comunicat emès per AnimaNaturalis, la denúncia també inclouria a l'Ajuntament de Figueres per permetre aquesta pràctica "que vulnera la llei catalana de protecció dels animals".