Avui a 2/4 de 9 es projecta al Cinema Truffaut, dincs del cicle Cinema Solidari, El Hombre de las Serpientes, documental del francès Eric Flandin -serà a la projecció- sobre la selva colombiana. Flandin segueix Franz Florez, que treballa per la conservació d'espècies en las zones més intactes de Colòmbia

La guerra pot ser un bon sistema de conservació del medi ambient?

Realment en el film es descobreix que el conflicte armat de Colòmbia ha frenat la destrucció de la selva, ja que lògicament les explotacions mineres i forestals tenen poca activitat. Es pot fer un paral·lelisme amb l'actual crisi econòmica, que ha suposat també un fre en la producció industrial que està destruint el planeta. És una paradoxa sobre la qual val la pena reflexionar.

Reflexionem, doncs.

Es podria aprofitar la crisi per reorientar la maquinària productiva.

A la selva va trobar gerrillers de les FARC que fa molts anys que lluiten, Encara saben per què?

No tots. En el film es pot veure com algun reconeix que no sap ben bé de què tracta la guerra que està lliurant. La ?guerrilla voldria fer coses en l'aspecte social, però ella mateixa sembla més que res una representació de la pobresa. La gent que s'hi integra és gent que no té res a la vida.

Però el film no va de la guerra. Com el definiria?

Una aventura que fa relexionar, ja que un home correrà riscos entrant en una zona perillosa de la selva, per demanar als guerrillers que ajudin a la conservació d'espècies salvatges. És una bogeria.

No és absurd lluitar per la conservació dels animals allà on els homes es maten?

El que és absurd és que uns homes matin altres homes. I l'home és també el que mata la terra. Ara ja sabem que la conservació del medi ambient no és un conte romàntic, sinó una urgència perquè si no ho fem així morirà l'espècie humana.

L'ecologia no queda molt lluny dels camperols indígenes?

Els pagesos i camperols, que al principi no tenien res a veure amb l'ecologia, van veure com empreses estrangeres van allà explotar els recursos i inclús a contaminar el territori. Aixó els ha fet agafar consciència que cal defensar la seva terra. Ara reaccionen davant aquestes agressions.

Quina és la situació que més el va impactar en tot el temps de rodatge?

Ui, moltes. Per exemple, veure com un grup de comandos d'elit li tenien no respecte sinó fins i tot por a un sol home, Franz Florez, que arriba amb les seves serps. Això ho recordaré sempre.

A Europa hi ha serps més perilloses que les que porta Florez?

Els humans són més perillosos que les serps, aquest és el tema central de la pel·lícula. En el nostre cas, les serps van ser la protecció del viatge i del rodatge.

Quin futur endevina per a Colòmbia? Per a Sud-amèrica, vaja.

El mateix que per a Espanya i per a tot Europa. S'ha de protegir el jardí mundial. Aquest és el futur, però no llunyà sinó immediat.