Divendres es va inaugurar a Palamós un centre Helen Doron, una multinacional del sector de l'aprenentatge de la llengua anglesa. La particularitat del seu sistema és que està pensat per a nens i nenes a partir dels 3 mesos d'edat. Eva Vila direigeix el centre que acaba d'obrir

El primer que aprèn un nadó és també que "my taylor is rich"?

Això ja no es porta, l'aprenentage de l'anglès ha evolucionat. En aquest país tenim alguna cosa pendent, amb l'anglès, i ho hem de solucionar. Sobretot quan els nens són petits, que és quan tenen capacitat d'aprendre igual la llengua materna que qualsevol altra.

Quant temps necessita un nadó per aprendre anglès?

Si el mètode se segueix correctament, i això significa implicació dels pares perquè hi ha d'haver suport a casa, en el primer any aprendrà entre 400 i 500 paraules.

Un nen d'un any amb un vocabulari de 500 paraules ja és un què...

Però això significa que, com fan els nens petits, abans de començar a parlar està construint una base de dades. Després, a poc a poc, anirà utilitzant-la i parlant.

Quan començarà a parlar?

Igual que comencen a parlar els nens petits la seva llengua. Per això, com més petit comenci, millor. La millor edat per començar és dels 0 als 6 anys, que és quan tenen més capacitat d'absorbir llengües noves. Això no significa que després dels 6 anys sigui un cas perdut, mai no és masa tard.

Com es demana teta en anglès?

S'assembla bastant al català. Però no crec que me la demanin a mi, jo no els la podré donar (riu).

Esperem que no n'hi demanin. Però no es pot fer un embolic, un nadó, amb massa llengües?

Català i castellà ja donem per descomptat que els aprendran sense problema. I aprendre'n alguna altra, si es fa bé, no els provoca cap embolic. L'altre dia un pare em deia que li posa al nen la tele en anglès i en alemany i amb això ja n'hi ha prou. Tant de bo, però no és així, hi ha d'haver una metodologia.

Per què en altres països tothom parla bé anglès? Aquí som més tontos?

Hi ha diversos factors. Per exemple, no doblar les sèries i pel·lícules de televisió ajuda molt. Després, la metodologia no s'aplica aquí com s'ha d'aplicar. I després, és clar, hi ha llengües més properes a l'anglès.

I el sistema recomanat pel conseller d'anar a Londres a servir cafès?

A un nen d'un any no li recomanaria. Però a la que en tingui setze, endavant! Home, si té una mica de base, millor que vagi a una oficina.

Per fer-se entendre amb els angloparlants n'hi ha prou de parlar com l'ós Iogui -"estamous trabajandou en ellou..."- com feia Aznar?

Diria que és millor parlar en anglès, no entenen gaire el castellà de l'ós iogui. En anglès, i ben pronunciat.

No ens hem de deixar d'anglès i aparendre xinès?

No crec que l'anglès deixi mai de ser la llengua franca. Tanmateix, no seria cap tonteria aprendre xinès.