El festival Milestone Project arrenca avui, i ja que engloba pensament, art de carrer, música i gastronomia, res millor que fer-ho amb conferències de tres filòsofs que reflexionaran al Centre Cultural La Mercè sobre el món actual . Un d'ells serà Oriol Leira, a les 12 del migdia

Ja s'ha acomiadat de l'estat del ?benestar?

Bé, les darreres polítiques neoconservadores estan confirmant el que ja havien avançat diferents pensadors: la catàstrofe perfecta. Aquest daltabaix financer ja estava planificat, s'han posat totes les condicions perquè tingués lloc.

Diuen que la culpa és nostra per viure per damunt de les nostres possibilitats.

És molt fàcil crear en la població una dependència, unes necessitats, i després dir-li que no ho havia de fer. És un joc que estan practicant amb nosaltres.

L'avantatge és que ja no podem anar a pitjor?

Jo crec que sí, que hi podem anar. La intenció és posar-nos a un nivell equivalent a països de l'est d'Europa. Europa està en un procés de decadència i d'una manera o altra ens ho faran pagar a nosaltres, a la població.

Ja que ha estudiat grans pensadors: tenim governants intel·lectualment preparats?

En absolut. Els polítics confien en els tècnics perquè no tenen ni idea de les qüestions tècniques. Això ha convertit els economistes en una mena d'oracles. En realitat no van ser capaços de preveure res del que passa, així que dubto que puguin solucionar-ho.

Per què tothom admira el que fan els miners però tothom es queda a casa?

Perquè qui es mobilitza és qui té realment l'aigua al coll. No ens mobilitzem fins que no ens pica fort la crisi, però quan es generalitzi -que és el que s'acosta- potser és el que passarà. Si la cosa es complica més, no crec que la gent aguanti gaire temps. Per exemple, aquestes retallades a la prestació d'atur faran augmentar el conflicte social.

Estem massa acomodats?

Hi ha els indignats i el moviment sobiranista. Són dos moviments forts, però no semblen trobar el seu punt d'intersecció. Cadascú batalla pel seu compte i això dificulta les coses.

No n'està fart que ens posin d'exemple de comportamnet la selecció de futbol?

Ben fart. El futbol l'utilitzen per estimular el sentiment patriòtic i despistar dels problemes reals. El nou opi.

Vostè va ser un dels pioners de l'objecció de consciència. La millor manera de canviar una llei és desobeir-la?

Malgrat li pesi al senyor Jordi Fernández Díaz, la desobediència és un dels pocs recursos que queden al ciutadà. És curiós perquè quan s'estudia en la història i es veu a distància tothom l'entén molt bé, però en el moment d'aplicar-la tothom hi posa entrebancs i la criminalitza.

El Govern espanyol s'hi apunta: desobeirà la sentència del Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg.

És la demostració més clara que el poder no hi entén de democràcia. Això sí: quan els interessa esgrimeixen una cosa que es diu Constitució, que l'equiparen gairebé a un Dret Natural.