E

l tren d'alta velocitat en proves que transportava tota la comitiva d'Adif des de Barcelona fins a Girona va arribar amb més d'una hora de retard. Per intentar frenar els inevitables acudits sobre uns retards ferroviaris que ja semblen crònics, els representants d'Adif a Girona van aclarir que és que s'havien hagut d'aturar a Montmeló per una visita institucional. I que havien sortit tard de Barcelona, esclar.

Periodistes i polítics gironins, doncs, van tenir temps per admirar una estació que ja va agafant forma i que ahir feia pudor de pols i de pintura fresca. Quan el president d'Adif, Enrique Verdeguer, va baixar finalment del tren, va ser rebut amb certa fredor per part de l'alcalde, Carles Puigdemont (CiU), que fa mesos que demana -sense èxit- reunir-se amb la ministra de Foment, Ana Pastor. Després que Verdeguer atengués els mitjans -mentre ?Puigdemont se'n mantenia al marge i no sortia a la foto-, es va improvisar una reunió dins del tren en proves aparcat a l'estació. Més que improvisada, però, la reunió va ser forçada per l'alcalde, que no volia perdre l'oportunitat d'exposar a Adif -per un cop visitava Girona- tots els seus dubtes sobre el projecte. La trobada, que va durar poc més de vint minuts, va servir per emplaçar-se per a una altra reunió, però Puigdemont va sortir-ne una mica més relaxat i satisfet d'haver-los arrancat, almenys, el compromís d'una nova trobada.

L'alcalde, però, no va pujar al tren en proves que va dur representants d'Adif i periodistes des de Girona fins a Figueres-Vilafant. També van declinar la invitació els regidors d'altres grups municipals, i només la portaveu popular, Concepció Veray, va pujar al comboi acompanyada del subdelegat del Govern, Carles Jaume, satisfeta de viure un moment "històric".

El tren que va connectar l'estació gironina amb l'altempordanesa va viatjar a una velocitat de 160 quilòmetres per hora, i va trigar només vint minuts a connectar les dues ciutats. Un cop arribats a Figueres, però, el tren es va buidar: tots els representants del PP i d'Adif van baixar-ne per dinar a l'Alt Empordà i tornar en cotxe. El comboi, doncs, va tornar pràcticament buit a Girona, transportant només els pocs periodistes que quedaven. Aquest cop, però, no va haver-hi retards.