Cervantes deu estar content en la seva tomba. La seva vila natal va ser ahir protagonista, i no per cap motiu cultural, producte del seu distingit fill o de la seva prestigiosa universitat, sinó per les coses de l'atzar, aquelles que Don Quijote coneixia tan bé: Alcalá de Henares es va endur ahir la major part del premi gros de la rifa de Nadal, per cert la darrera edició en què els guanyadors no hauran de donar el 20% del premi a Hisenda. L'esperada Grossa de Nadal va ser per al número 76058, que va quedar molt repartit en multitud d'administracions i establiments com estancs de l'Estat, tot i que el gruix més important va anar a parar a l'administració número 12 d'Alcalá de Henares, on es van vendre 130 de les 180 sèries d'aquest 76058. Molts afortunats són treballadors d'una fàbrica que es troba en concurs de creditors i els treballadors fa cinc mesos que no cobren. La resta va quedar molt repartida perquè aquest número es va vendre en moltes terminals de loteria, que ara també tenen els estancs, supermercats i botigues, i fins i tot 26 sèries es van quedar sense vendre i ara retornaran els diners a l'Estat. Fins en una cinquantena de poblacions ha anat a parar algun dels dècims premiats amb la Grossa.

El número afortunat, dotat amb 4 milions a la sèrie (400.000 euros cada dècim), va sortir quan passaven set minuts de les deu del matí. Barcelona, l'Hospitalet, Ripollet, Igualada i Castelldefels són les poblacions catalanes que van repartir part del primer premi. El número també es va vendre a Chiclana, Barbate, Algesires (Cadis), Albacete, Castelló, Alacant, Las Palmas, Múrcia i Navarra, entre molts altres. A la província d'Alacant s'en van vendre dècims a Callosa del Segura, Benidorm i Sant Vicent del Raspeig i Santa Pola. Pablo Castellano, un estanquer de Villarrasa, una població de Huelva, va aconseguir portar la Grossa per primer cop en aquesta província gràcies al sistema de venda elèctrònica. Castellano va dir que els seus clients eren persones del poble que "passen per aquí per comprar tabac i algun dècim".

A Catalunya la Grossa va deixar premis per valor de 5,2 milions d'euros. Una botiga de llaminadures del centre de Castelldefels va repartir part del número 76.058. Núria Teres, propietària de la botiga i que no s'ha quedat cap número premiat, explicava que els dècims s'han venut a través d'una màquina expenedora al local, per la qual cosa desconeixia la quantitat que ha repartit. Una botiga de parament de la llar de Ripollet va repartir 400.000 euros en un dècim del número 76.058, premiat amb la Grossa de la Rifa Extraordinària de Nadal, dotada amb 4 milions d'euros per sèrie. La propietària del local, Carmen Trinidad, que va repartir el bitllet a través d'una màquina expenedora de loteria, va explicar que no s'ha quedat cap número premiat, fet al qual ha tret ferro perquè "la sort ha estat donar-lo".

Una administració del barri barceloní de la Verneda va repartir uns 4 milions d'euros, en vendre una sèrie del número 76.058. Segons els propietari tenia consignada una sèrie del número 76.058 que no consta que s'hagi tornat, per la qual cosa es dedueix que s'ha venut íntegrament. Una administració de Manises, a València, en concret la número 3, va tornar a donar un premi del sorteig extraordinari de Nadal per quart any consecutiu ja que ha venut una sèrie per finestreta.

També per Internet

Per primera vegada en la història la Grossa ha tocat per Internet. La companyia Ventura24.es va repartit el 76.058 a la seva pàgina web i a la penya Sueños a través de l'Administració número 1 d'Alacuas de Loterias Castillo a València i a la número 2 d'El Burgo de Osma, a Sòria.

El segon premi va ser per al 42.260, venut a Aranda de Duero, a la província de Burgos. Aquest premi es va fer pregar ja que no va ser fins a les dotze del migdia, a la setena taula, quan es va extreure la boleta per part dels nens Álvaro Gómez i Andrea Cruz.

Impostos a partir de 2012

Aquesta és la darrera Grossa de Nadal totalment lliure d'impostos. A partir de l'any vinent els premis superiors als 2.500 euros tindran una retenció del 20 per cent que es quedarà el Ministeri d'Hisenda. En aquest sorteig s'han repartit en total 2.500 milions d'euros en premis.

Les vendes de loteria a l'Estat han estat de 2.466 milions, cosa que significa un descens del 8,03 per cent respecte al 2011. Girona se situa en aquesta mitjana amb un descens del 8,98 per cent amb 28 milions venuts i una despesa mitjana per habitant del 37,28 per cent.

A Catalunya la grossa va caure parcialment a Barcelona, Castelldefels, Ripollet, l'Hospitalet de Llobregat i Igualada. Però la pessigada més important va ser a Ripoll on un dels dos quarts premis -el 23475- va deixar 35,8 milions d'euros, amb 179 de les 180 sèries venudes. Pel que fa el tercer premi, amb el 64084, va deixat 2,1 milions repartits per Rubí, Vilafranca del Penedès, Olot i l'Hospitalet. La quantitat restant -uns 5,6 milions- van ser per a quatre dels vuit cinquens premis.

Pel que respecta a la grossa, una administració del barri de la Verneda ha estat l'única de Catalunya que va repartir-ne una sèrie -4 milions d'euros en total-, mentre que a la resta han estat fraccions. És el cas de Ripollet, Igualada, l'Hospitalet de Llobregat i Castelldefels, on l'administració que va repartir part de la sèrie guanyadora també va vendre un cinquè premi, el 22343. A més, a la mateixa localitat, també va anar a parar un altre dels vuit cinquens premis, l'11419.

En relació amb el tercer premi, corresponent al 64084 i valorat en 500.000 euros cada sèrie, s'ha venut una sèrie a Rubí, una a Vilafranca del Penedès, una a Olot i una a l'Hospitalet de Llobregat, a més d'un dècim a Organyà. En total, han estat 2,1 milions d'euros. En el cas d'Organyà, ha estat l'únic premi a la demarcació de Lleida, mentre que a les comarques de Tarragona ni això: no n'ha caigut cap.

Quatre dels vuit cinquens premis de la rifa de Nadal es van vendre parcialment en algun indret de Catalunya. El primer que va aparèixer va ser el número 11419, venut a Vic -repartint uns 2,5 milions d'euros-, Barcelona, Castelldefels i l'Hospitalet de Llobregat. Per la seva banda, part del 49257 esva vendre a dues administracions de Barcelona: la coneguda Loteria Valdés de La Rambla i l'administració ubicada al carrer Lloret de la mateixa capital catalana. Altres ciutats agraciades amb el 49257 van ser Alacant i Burjassot.