Les formacions de Ciutadans (C's) i la CUP, que sumen dotze diputats en el Parlament, van ser les dues úniques formacions que no van anar a l'acte de possessió d'Artur Mas com a president de la Generalitat de Catalunya.

El president de Ciutadans (C's), Albert Rivera va explicar que no hi havia assistit "perquè està traspassant totes la línies vermelles contra la convivència i l'Estat de Dret". En una roda de premsa, Rivera va recordar que l'Estatut d'Autonomia de Catalunya i la Constitució Espanyola estableixen que el president de la Generalitat "és el màxim representant ordinari de l'Estat a Catalunya i per tant ha de servir i ha de ser part de l'Estat, perquè Catalunya i la Generalitat formen part de l'Estat, també".

"Encara que nosaltres defensem l'autogovern de Catalunya i la Generalitat com a institució, no podem donar suport a un president autonòmic que no respecta la pluralitat de Catalunya", va raonar Rivera. Per la seva banda, la CUP- Alternativa d'Esquerres va acordar com a "pràctica habitual" no acudir als actes protocol·laris que no requereixin de la presència dels seus electes, per la qual cosa divendres passat van comunicar als responsables de Protocol que no participarien a l'acte. Els líders de la resta de partits sí van ser presents en la presa de possessió, així com altres representants de les diferents formacions.