Clínica Bofill: el primer centre hospitalari de la província de Girona a incorporar la tecnologia Mako®

L’equip de la Clínica Bofill de Girona realitzant una operació.

L’equip de la Clínica Bofill de Girona realitzant una operació. / Clínica Bofill

L’expertesa dels cirurgians ortopèdics i la precisió robòtica de Mako® es fusionen en els quiròfans de la Clínica Bofill de Girona per millorar la qualitat de vida dels pacients que pateixen artrosi de maluc o de genoll i precisen la implantació d’una pròtesi. L'ajuda a la planificació i l’execució que dona el robot millora els resultats de la mateixa intervenció realitzada amb mitjans convencionals, permetent que amb la seva substitució, aquestes articulacions, de les més importants del cos, tornin a ser funcionals.

La tecnologia Mako SmartRobotics™ suposa un avanç per aquest tipus de procediments, aportant al cirurgià una informació preoperatòria, i durant la cirurgia, que permet optimitzar la presa de decisions sobre, la mida de la pròtesi, la quantitat d’os que haurem de ressecar par a la seva implantació, el correcte balanç dels lligaments, perquè no hi hagi restriccions de la mobilitat i la posició exacta on es col·loquen els components.

El primer pas del procés és la realització d’un TAC protocol·litzat que ens donarà un motlle exacte en 3D, no només de l’articulació a intervenir, sinó de tota la cama. Sobre aquest TAC es fa una proposta personalitzada de com quedarà la pròtesi un cop col·locada. Aquestes imatges es revisen prèviament a la cirurgia per l'equip quirúrgic, i es modifiquen fins que el resulta es considera òptim.

Després, ja durant la cirurgia, es fa un balanç dels lligaments, un cop tenim aquestes dades modificarem la posició dels implants fins a aconseguir un equilibri perfecte en tot el rang de mobilitat de la cama, només amb aquest moment acaba la planificació, a continuació els talls de l’os es realitzen, segon s’ha decidit, amb una precisió de menys de 0,5 mm. Un cop col·locada la pròtesi tenim un informe exacte del resultat final.

Els avantatges són nombrosos, es precisa una incisió menor i evitem, amb la guia robòtica, les lesions de parts toves, el que implica disminuir el sagnat, és a dir, menys possibilitats de transfusió i menys dolor postoperatori, amb tot això, i la col·locació més precisa dels implants aconseguim que es pugui caminar repenjant la cama el mateix dia de la intervenció, que l’alta hospitalària pugui donar-se l'endemà a la cirurgia, si el pacient ho vol, i que la Rehabilitació sigui més ràpida.

Aquesta tecnologia ja està estesa a tot el món, hi ha una experiència de més de 500.000 intervencions realitzades i més de 300 articles científics que l'avalen.

Per poder treballar amb el robot, els cirurgians: Dr.J.M. Centenera, A. Cruz, M. Tey, S. Teramo i P. Sanguino han hagut de fer cursos d’acreditació a Hospitals de Luxemburg i Bèlgica, aquest grup de cirurgians s’anirà ampliant, en el futur, amb tots aquells que treballin a la clínica i estiguin interessats en aquesta tecnologia.

Els beneficis i els avantatges més destacats

✓ Permet més precisió en les intervencions

Amb el TAC i la tecnologia Mako® s'obté una imatge en 3D que ajuda al cirurgià a fer una planificació preoperatòria personalitzada.

✓ Brinda més seguretat

La tecnologia Mako® ajuda a realitzar amb precisió el pla de la cirurgia, preservant més os i protegint les parts toves de l’articulació.

✓ Facilita el postoperatori i la recuperació

Una menor incisió i la precisió dels talls fan que millori el posicionament de l’implant, aconseguint-se una reincorporació més ràpida a l’activitat.

✓ És una tecnologia certificada

La cirurgia assistida per braç robòtic fa 15 anys que es practica fora del nostre país, s’han realitzat més de 500.000 intervencions i hi ha més de 300 articles publicats sobre la tècnica.

Premis Atenea logos peru de notícia

Premis Atenea logos peru de notícia