Potser pel fet d'estar molt habituats que la gran majoria de films d'animació provinguin de les indústries més potents en aquest sector com són els Estats Units o el Japó, pot arribar a sorprendre's l'estrena d'un film d'aquestes característiques que estigui realitzat a Itàlia.

El fet és, però, que rere el projecte de Leo da Vinci: missió Mona Lisa, s'hi amaga la figura de Sergio Manfio, director d'animació amb un llarg recorregut al seu país d'origen i del qual vam poder veure l'any 2010 Els Cadells i el Codi de Marco Polo, film que fins i tot fou nominat als premis Gaudí en aquest apartat. Si en aquella ocasió Manfio prenia la figura d'un referent històric com Marco Polo per desenvolupar la trama del seu relat, ara torna a partir d'una premissa similar per, en aquest cas, situar un dels artistes més reconeguts mundialment com fou Leonardo da Vinci.

D'aquesta manera, Manfio ens situa a la Florència del Quattrocento per mostrar-nos un jove Leonardo que tot just està iniciant la seva carrera com a inventor i artista. Amb el somni de poder algun dia aconseguir volar, Leonardo queda totalment enamorat de Mona Lisa, una noia que un dia perd la seva casa a causa d'un incendi. En Leo, amb l'afany d'ajudar-la com sigui, decideix trobar el vaixell pirata que anys enrere va naufragar prop de l'illa de Montecristo per recuperar el fabulós tresor que certes llegendes diuen que amaga. Trobar el tresor implicaria poder resoldre els problemes de la seva enamorada, així que tots dos, juntament amb els seus amics, començaran un viatge que no serà gens fàcil, ja que no seran els únics que voldran aconseguir-lo: un grup de malvats pirates també en segueixen la pista.

Film que ha assolit un notable èxit de públic a Itàlia (la cançó principal ha estat composta per un popular cantautor anomenat Riki), Leo da Vinci: missió Mona Lisa arriba a les nostres pantalles tant en la seva versió doblada al castellà com en català.