L'Ajuntament de Figueres està treballant perquè el turista que busca conèixer Dalí no només visiti el Museu sinó que participi d'una ruta pels entorns dalinians que inclourien la casa on va néixer i la que va viure. La casa natal es va comprar però el projecte de reforma continua encallat a l'espera de rebre fons per part de l'Estat. Pel que fa a la casa on va néixer es negocia amb els propietaris per poder-la incloure a la ruta.

Milions de persones visiten cada any el Museu Dalí. Aquest turista pot apropar-se a les façanes de la casa on visqué el geni o veure l'instititut on va estudiar però sense poder-ne fer una visita. Segons ha explicat el regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Figueres, Manel Toro, "estem treballant amb l'objectiu de crear un recorregut a l'entorn dalinià més enllà del Museu". Per una banda disposen de la casa natal on va viure Dalí i en aquest moment, segons Toro, "s'està parlant amb els titulars d'altres propietats on va viure el geni" amb l'objectiu que puguin ser visitables. El regidor assenyala que "de moment és una idea" però que tenen la complicitat dels propietaris.

Quan s'aconsegueixi disposar de la possibilitat de visitar els immobles vinculats a Dalí, "la idea és fer una ruta pels llocs més atractius per al visitant dalinià".

De fet, l'interès per aprofitar la massiva presència de visitants al Museu per portar el turista més enllà d'aquest espai és un objectiu en el qual es treballa des de fa anys. Per això es va comprar la casa natal del pintor que està pendent d'una reforma i de dotar-la de contingut cultural. El 2008 la ministra d'Habitatge del moment, Carme Chacón, va anunciar que s'hi destinarien 2,9 milions, però fins avui no han arribat els fons. L'Ajuntament continua pressionant l'Estat perquè assumeixi el compromís d'invertir en l'immoble.

El primer taller del pintor

Al mateix carrer Monturiol, uns metres més enllà d'on va néixer, hi ha la casa on el el pintor va viure, a partir dels 12 anys amb la família. Els Amics dels Museus Dalí van organitzar el maig d'aquest any una visita al seu interior. Es tracta de la casa Mas Roger de l'arquitecte Josep Azemar, on va viure la família Dalí des de 1912 fins als anys quaranta. Actualment no es pot veure com era en aquell moment perquè està dividida en dues unitats. Una part de la casa està habitada i l'altra ha quedat lliure recentment, fet que ha permès visitar-la. Es tracta de l'àrea on el geni tenia l'estudi i l'habitació de convidats per on haurien passat Lorca o Buñuel. En aquesta casa hauria pintat els seus quadres de joventut. Per exemple, es diu que seu primer taller va ser el safareig al terrat de l'immoble, on Salvador Dalí hauria passat llargues estones.

La vivenda, juntament amb la casa on va néixer serien dos dels punts de la ruta en la qual es treballa.