Des de fa 150 anys, el far de Cala Nans il·lumina la badia de Cadaqués. És l'únic far de Catalunya on no es pot arribar per carretera. S'ha de fer per un camí de ronda de tres quilòmetres de recorregut resseguint la costa. Aquí els vents de tramuntana poden bufar de forma sobtada i violenta, un dels motius pels quals es feia necessari disposar d'aquest element. Es va inaugurar el 1864 i fins al 1959 hi van passar 25 famílies faroneres. Ahir a Cadaqués es van recordar els seus 150 anys en la Trobada de Faroners, familiars i amics del Far. Es va celebrar a l'altre far del municipi, el de cap de Creus, perquè s'hi pot arribar en vehicle i es va recordar que, sense faroners, han perdut "l'ànima".

José Piqueras Santamaría va ser el darrer faroner a Cala Nans. Va arribar solter a Cadaqués l'any 1947 i s'hi va casar el 1953 amb una noia, Montserrat Costa Picañol, germana d'Euleteri Costa Picañol, també faroner, que va estar uns anys al far de cap de Creus, on va viure l'arribada de la carretera i el rodatge de la pel·lícula La Fi del Món el 1982. Ho explica David Moré, nascut en una família de faroners -catorze a la família-, que és autor de diferents llibres sobre la temàtica. Moré va impulsar fa quatre anys la Trobada de Faroners, familiars i amics del Far que ahir es va celebrar a Cadaqués amb motiu dels 150 anys del de Cala Nans.

Els germans Costa Picañol hi van ser presents, entre molts altres familiars o faroners que han passat pels fars de Cadaqués. D'Astúries, País Vasc, Múrcia, Madrid, Castelló de la Plana, Mallorca o de diferents punts de Catalunya. Per exemple, d'Astúries arribava el fill d'un dels faroners que es va estar vuit anys a cap de Creus; o de Mallorca el fill de la primera faronera, que amb la família va viure a cap de Creus. Si pel de Cala Nans hi van passar 25 famílies, pel far situat a la punta de cap de Creus n'hi van passar 95 perquè en ocasions eren més d'un tècnic. La darrera faronera al far i a la Costa Brava és Elvira Pujol, que hi va ser vint anys, fins al 2001 i que ahir també va assistir a part dels actes.

Els faroners i familiars van participar de diferents activitats i al vespre, al far de cap de Creus, es va celebrar l'acte oficial amb la intervenció, entre altres, de l'alcalde de Cadaqués, Joan Figueras, i de David Moré. L'acte va servir per inaugurar una l'exposició Imatges de la vida als fars de Cadaqués amb una trentena de fotos recopilades per Moré sobre les famílies que han passat pels fars cadequesencs al llarg dels anys. D'altra banda, es va presentar la nova edició de la revista Alberes que dedica un reportatge als 150 anys del far de Cala Nans. Les construccions que durant segles han guiat i continuen guiant els navegants han perdut les famílies que hi viuen, per tant, relata Moré, "han perdut la seva ànima". Actes com els d'ahir pretenen reivindicar que hi ha hagut un espai de vida i que en quedi constància, explica.