Un 39% dels 428 gossos que es van donar en adopció l'any passat a la Protectora d'Animals de Figueres es van enviar a Alemanya. Es tracta de gairebé 170 exemplars que van viatjar fins a aquest país, on la tradició d'adopció està molt arrelada i l'abandonament d'animals poc generalitzada. L'entitat, a més, disposa ara d'un grup de voluntàries d'Empuriabrava d'aquesta nacionalitat que actuen de nexe per aconseguir salvar el màxim d'animals.

De fet, el president de l'associació, Alberto Márquez, assegura que durant el 2013 es van rebre 925 gossos, 428 dels quals es van donar en adopció i 217 més es van poder tornar als seus propietaris. La resta, una seixantena, es van haver de sacrificar per "prescripció mèdica". Márquez, però, afirma que la protectora de Figueres -que abarca Girona, Salt, Sarrià i tot l'Alt Empordà- és una "de les millors considerades pels seus resultats i una de les primeres en el foment de l'adopció, tant a nivell nacional com internacional".

En aquest sentit i juntament amb l'Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de la ciutat han endegat una campanya de sensibilització amb el lliurament de bosses de plàstic per recollir els excrements i, de cares al setembre, en faran una altra dedicada al foment de l'adopció així com per censar els animals.

També col·laboren amb casals d'estiu que passegen els gossos i amb la fundació ALTEM -que atén discapacitats-, que també permet a alguns dels seus integrants poder compartir estones amb els animals.

Crítiques a la normativa

Márquez assegura que segons un estudi a Espanya s'abandonen uns 145.000 gossos i gats l'any. "És a dir, que cada 3,5 minuts es recull un animal de companyia, arribant fins als 400 diaris", insisteix. Catalunya és també la comunitat que més gats recull, seguida de Madrid i la Comunitat Valenciana. El president també critica que "existeix un buit legal, només a Catalunya, on no és permès eutanasiar, tret d'en casos concrets i de massificació". Una llei "trampa" al seu entendre perquè "ara mateix totes les protectores catalanes estan massificades i la normativa els pot permetre cometre eliminacions massives". "Aquí a la Protectora, gràcies als més de 25 voluntaris i a les voluntàries alemanyes, fomentem l'adopció i tot i estar per sobre de les nostres capacitats, no sacrifiquem gossos", insisteix. L'equipament té en aquests moments amb uns 200 gossos i uns 80 gats.