La directora del Museu de l'Empordà de Figueres durant 17 anys, Anna Capella, s'ha acomiadat de les persones amb qui ha mantingut contacte des del museu per correu electrònic després que el 31 de desembre es fes efectiu el seu cessament per part de l'Ajuntament de Figueres que, tal com va anunciar, ha dissolt el Consorci que fins ara gestionava l'ens. Anna Capella creu que amb l'ajuda de moltes persones "s'ha aconseguit fer del Museu de l'Empordà un lloc de socialització i de trobada i de coneixement per la cultura i l'art, des de la ciutat, la comarca i el país, confio!". El Museu passa a ser gestionat des de l'àrea de Cultura.

Capella s'adreça a professionals, col·laboradors i amics. Confirma que s'ha acabat la relació laboral amb el museu després de gairebé 17 anys de projecte manifestant que "estic molt satisfeta d'haver tingut la possibilitat professional d'estar al capdavant d'un museu que té una història molt llarga". No apunta crítiques ni retrets però deixa clar que "ara, per voluntat municipal, continuarà el seu camí amb un altre lideratge". Diu haver-se sentit recolzada en els darrers anys per la gent amb qui ha treballat i acaba amb un "estic convençuda que ens tornarem a trobar ben aviat", conclou.

L'Ajuntament va anunciar que dissoldria el Consorci a finals d'octubre iniciant els tràmits, segons va dir, "de mutu acord amb les parts i de conformitat amb el que estableixen els estatuts del consorci". Aquest està integrat per 12 representants de l'Ajuntament de Figueres, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà i la Fundació Gala Salvador Dalí. Ara passarà a ser gestionat directament des de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament i es crearà un consell assessor per dissenyar un nou projecte de Museu, així com per decidir qui el dirigeix. El govern va insistir que es vol dinamitzar més l'activitat artística local i de la comarca, ampliar-ne les funcions i que es converteixi en un motor cultural de la ciutat. L'Ajuntament també ha justificat la decisió per una llei estatal que impedeix l'existència dels consorcis.

Però la decisió ha suscitat moltes crítiques. Fins a 344 intel·lectuals de diferents àmbits signen un manifest en contra i s'ha creat un bloc. Hi ha noms d'artistes, dissenyadors, gestors culturals, escriptors o polítics com l'exalcalde Joan Armangué. Es critica una decisió "d'aquesta importància" a cinc mesos d'eleccions i sense un projecte alternatiu pensat, consensuat i dotat de pressupost".