Després de 12 anys, Pere Vila (CiU), va perdre l'alcaldia que la fins ara federació havia ostentat al municipi des del fa més de trenta anys. Convergència i Unió també havia gaudit de la majoria absoluta des de 1987. Tot i ser la llista més votada un pacte entre ERC (3), PSC (2) i APL (1) els ha enviat a l'oposició.

CiU ha governat al municipi des de fa més de 30 anys, havia arribat l'hora del canvi?

Per nosaltres sí i per això l'hem volgut liderar.

S'han unit tres forces desbancant a la llista més votada. Creuen que és el que reclamava la gent?

Després d'haver-nos reunit i fer la lectura particular dels resultats electorals, vam llegir això: que ens havíem d'ajuntar i fer l'alternativa.

En algun moment es van plantejar un govern amb CiU?

Per part nostra, ho vam plantejar a l'assemblea local i allà van ratificar la decisió de no pactar amb CiU. Evidentment, ni que fós per cordialitat ens hi vam reunir i vam escoltar la seves propostes. Teníem clar, però, que calia seguir la línia que havíem fet en campanya en el sentit de fer un govern d'alternativa.

Va ser díficil tancar un acord a tres bandes? Hi va haver, com diuen, pressions?

El fet és que l'acord en sí no va ser difícil. Ens vam entendre de seguida, portàvem programes de govern similars i tots ens presentàvem com a alternativa. En aquest sentit, les negociacions eren fluïdes, tot i que sempre hi ha estira i arronses. Sí que és cert hi va haver ingerències externes i supramunicipals, perquè uns i altres deixessin governar a CiU. I no per part d'Esquerra però el mateix Pere Vila ho va dir que s'havia intentat i també Juli Fernández (PSC). Això va enterbolir una mica les negociacions més que res pel dubte que generava però suposo que, en part, era expressament perquè no hi hagués entesa. Per sort, tot va acabar bé.

S'han definit els àmbits que gestionarà cada formació? El cartipàs?

Sí, jo assumiré a banda de l'alcaldia, Govern Local i Interior, Turisme, Comerç i Promoció Econòmica, Simó Calsina (tercer tinent d'alcalde i representat d'ICV a la coalició amb ERC) portarà obres, Serveis i Infraestructures; el primer tinent d'alcalde, Francesc Guisset (PSC), assumirà Hisenda i Urbanisme; Anna Giralt (ERC), Joventut, Medi Ambient, Voluntariat i Publicacions; Sílvia Barris (PSC), Atenció Ciutadana, Benestar i Dona, i el segon tinent d'alcalde, Claudio Grande (APL), Esports, Ensenyament, Cultura i Noves Tecnologies.

Quines seran les principals prioritats d'aquest mandat?

La prioritat és la que marcàvem des d'ERC al programa electoral:? la transparència i la participació. Intentarem fer-ho possible al més aviat possible. Ja estem intentant endegar un canvi de dinàmiques amb el mateix personal, canviar una mica com es treballava, volem aplicar molta transparència, també la participació dels mateixos treballadors. A curt termini no farem canvis, si fem restructuració, no tenim cap acomiadament al cap, tenim molta predisposició dels treballadors. Ens estan ajudant molt.

Fa molt de temps que no es fan inversions, estan condicionats ara pel pressupost aprovat d'aquest any?

Bé, les inversions ja ens les plantegem de cares al 2016 perquè aquest 2015 ja està tancat. També he de dir que ens estem trobant partides ja esgotades abans de mig exercici i això implicarà que, fins i tot coses que preveia fer CiU, no es puguin fer per falta de diners.