El Museu de l'Empordà de Figueres ha organitzat l'exposició Ramon Pichot en el record, que s'inaugurarà avui a les sis de la tarda i que es podrà visitar fins al 28 d'agost. La mostra, que s'emmarca en les Fires i Festes de la Santa Creu, vol homenatjar i, alhora, donar a conèixer les obres del destacat artista empordanès desaparegut l'any 1996.

Fa un any i gràcies a la donació de la vídua del pintor, Anna Maria Sagi, el centre va poder incorporar dos dels seus primers quadres al seu fons artístic. Ara i en col·laboració amb la família Pichot-Sagi, el Museu organitza la mostra amb algunes de les seves obres més representatives i algunes d'inèdites. Entre elles, hi ha quadres d'algunes de les temàtiques més recurrents de l'artista, com ara els paisatges -amb especial incidència a Cadaqués-, retrats familiars, personatges propers o figures femenines. També, però, s'hi podran veure dues obres de membres de la família Dalí: una de la germana del geni, Anna Maria Dalí, i del seu pare, Salvador Dalí Cusí.

Un referent empordanès

Pichot (1924-1996), germà del també artista Antoni Pitxot, va ser un dels referents artístics de la comarca. Influenciat pel postimpressionisme francès, va aconseguir un important prestigi i reconeixement que el van portar a exposar i comercialitzar les seves obres arreu del món, especialment als Estats Units.

En el vintè aniversari de la seva mort, el Museu vol recordar el seu llegat des del punt de vista més íntim i emmarcant-lo en la repercussió que la seva obra va tenir en el panorama artístic de l'època. L'exposició es complementarà també amb activitats paral·leles, com ara una visita-taller familiar i una de comentada a l'exposició. Per concertar-les, cal contactar amb el Museu.

El regidor de Cultura, Alfons Martínez, assegura que «amb aquesta mostra recuperem un dels grans pintors catalans del segle passat i és una gran satisfacció poder recordar-lo des del Museu. Tanmateix, sense l'esforç i la voluntat de la família, de ben segur no hauria estat possible, per la qual cosa també, des de l'Ajuntament, volem mostrar el nostre agraïment».