Els veïns afectats per les tres antenes del barri del Poble Nou diuen que la revocació per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de la sentència que obligava a desmantellar-les no és més que un punt i seguit en la seva lluita per aconseguir treure-les del barri. La resolució judicial, diuen, obre la porta al problema de base: l'empresa de telefonia "no compleix" amb la llicència que se li va atorgar l'any 1998 i d'acord amb la qual tenen l'empara judicial. El portaveu dels afectats, Lluís Benejam, diu que el TSJC obre precisament aquesta porta recordant que mai s'ha tramitat un expedient en aquest sentit i que, per tant, Telefònica compta amb uns drets adquirits que no poden veure's minvats pels canvis posteriors al planejament urbanístic que ha fet l'Ajuntament. "Nosaltres donarem unes setmanes al Govern perquè mogui fitxa i si no entrarem un nou requeriment perquè s'iniciï aquest procediment. Des de l'Ajuntament, diuen que estan estudiant totes les possibilitats.

La batalla per exigir la retirada d'aquests dispositius es va iniciar el 2011. Aleshores, els veïns van reclamar per primera vegada la seva retirada al·legant que des del juliol del 2010 estaven emetent de manera il·legal al barri perquè l'Ajuntament havia elaborat un Pla director sobre el desplegament de la telefonia mòbil al municipi, que establia fins a dotze emplaçament on col·locar-se i un termini per traslladar-s'hi de dotze mesos.

En aquest context, els afectats van acabar portant el cas als jutjats perquè l'Ajuntament, tot i que en reiterades ocasions va assegurar està estudiant la fórmula legal per a fer-ho sense haver d'indemnitzar la companyia, mai va obligar a fer el canvi. La sentència del contenciós administratiu va arribar fa dos anys establint el "cessament de l'ús i posterior retirada de les antenes". Tant l'empresa com l'Ajuntament, però, van recórrer la decisió i fa uns mesos l'alt tribunal va tombar la sentència.

Segons el TSJC les antenes compten amb una llicència atorgada el 1998 que li dóna uns drets adquirits i, per tant, les modificacions posteriors de planejament no són aplicables en aquest cas. Malgrat això, el tribunal apunta que l'obligació de desmantellar l'estació havia de passar, per força, per anul·lar la llicència concedida fa 18 anys i no, tal com feia el jutjat, el decret d'alcaldia del 27 de juny del 2012 que rebutjava la petició del demandant d'obligar la companyia a retirar les antenes. En aquest sentit, recorda que mai es va iniciar un expedient en aquest sentit en el termini previst. Benejam, però, argumenta que l'empresa fa anys que no compleix amb la llicència atorgada perquè ha ampliat serveis i, de fet, el mateix Ajuntament ha admès que els tècnics municipals van detectar que estaven instal·lant el 4G. Per ells, aquesta situació permetre suspendre's de facto la llicència. "En una reunió fa unes setmanes amb l'alcaldessa, Marta Felip, ella mateixa es va comprometre a estudiar aquesta via perquè ens va dir que ells també volen que es reubiquin", afirma Benejam. En aquest sentit, des de l'Ajuntament reiteren que volen "treballar amb els veïns per trobar-hi una solució consensuada" i que "s'estan estudiant quines vies possibles hi ha per fer-ho"