OPINIÓ: "GUADIANES"

26.05.2017 | 08:52

Amb les inculpacions de The Majoress figuerenca a l´exalcalde socialista Armangué de ser el responsable que les vies del tren siguin a Figueres encara de superfície, s´ha obert un altre dels temes Guadiana locals. Sense remuntar-me al bloqueig de la via amb el camions de bombers que un dia va decidir Pere Giró, m´agradaria portar alguns retalls d´hemeroteca ni que fos a tall d´anècdota.

El DdG, el 30 d´octubre de 1992, en una crònica de Ramon Iglesias informava que segons Lorca, «RENFE estudiarà la supressió de tots els passos a nivell» i que «L´actual equip de govern és partidari de suprimir tot el traçat ferroviari al seu pas per la ciutat i de desviar-lo cap als afores pel Far d´Empordà. Una opció que no és compartida per l´oposició majoritària del PSC, partidaris de conservar l´actual traçat, soterrant-lo parcialment, per tal de no perdre l´estació cèntrica... Armangué va ratificar les tesis del seu grup en el sentit que l´estació ha de continuar integrada a la ciutat».

El dia 3 de novembre, hi tornava : «... El màxim responsable de RENFE a Catalunya, José González Navas, ha manifestat al Diari de Girona que no existeix cap acord definit amb vista a traslladar a l´extraradi l´actual traçat ferroviari de Figueres€ No hi ha un projecte, només hi ha dibuixos i, per tant, seria fals dir que la supressió dels quatre passos a nivell es resoldrà fent una variant per tal lloc, perquè existeixen altres alternatives€ La idea de fer una variant és tècnicament viable; ara bé, a nosaltres no ens agradaria que l´estació estigués gaire lluny de Figueres€L´alcalde ha de ser conscient que els terrenys –que segons ell mateix tenen un valor de mil milions– només són una part dels tres o quatre mil milions de pessetes que costaria desplaçar la via€ L´Ajuntament hi haurà de participar econòmicament. Ara bé, no sé quina capacitat té el consistori d´endeutar-se per tirar endavant un projecte com aquest pel que no existeix cap pla de finançament€».

Sí, ja sé que alguns aspectes que reflecteixo estan sobrepassats, però altres no, altres gaudeixen de plena actualitat: Vol la ciutat que l´estació de tren convencional desaparegui del centre de la vila? En el seu cas, té capacitat econòmica l´Ajuntament per subvenir el trasllat a l´oest?

Aquests són els dos primers punts d´un debat racional.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema