El judici del crim del cementiri de Figueres es farà a porta tancada per seguretat

El magistrat ressalta que l'informe policial assenyala «dificultats per evitar incidents violents» entres els dos clans enfrontats . La sala on es vol celebrar la vista és de reduïdes dimensions i alguns testimonis ja han rebut diverses amenaces

01.06.2017 | 14:27

Els judici contra els dos germans acusats d'assassinar un home a trets davant el cementiri de Figueres el dia de Tots Sants del 2013 es farà, finalment, a porta tancada per motius de seguretat. En la resolució, el magistrat president del tribunal del jurat, Adolfo García Morales, atén la petició del fiscal, Víctor Pillado, i ressalta que l'informe policial assenyala «dificultats per evitar incidents violents» entre els dos clans rivals.

Tot i que no hi haurà audiència pública, el magistrat sí que permet l'entrada a la premsa per cobrir informativament el judici. Es tracta d'una decisió provisional perquè, tal com preveu la llei, s'haurà de sotmetre a consulta del jurat popular un cop constituït, aquest dijous.

En el seu informe, el fiscal demanava que sigui a porta tancada per la conflictivitat entre els dos clans, perquè alguns testimonis que han de declarar han rebut amenaces i per les dimensions reduïdes de la sala de vistes que dificulten la seguretat.

Al banc dels acusats, dos germans que s'enfronten a 23 anys de presó cadascun per assassinat i tinença il·lícita d'armes.

Rivalitat entre clans, amenaces i revenges. Víctor Pillado tem que l'enemistat arrelada entre la família dels acusats i la de la víctima provoqui problemes per garantir la seguretat.

Segons fixa la llei, el magistrat president ha de donar audiència al jurat popular i, per tant, resoldrà la demanda un cop s'hagi constituït, el dijous al matí.

Després del crim i durant dies, hi va haver un fort desplegament policial per evitar revenges entre els clans. Tot i això, es van viure alguns episodis violents amb atacs a habitatges, ocupació d'immobles i animals morts.

Destrossen una casa

El 7 de novembre una desena de persones van destrossar la casa d'un dels germans dels suposats assassins a Santa Llogaia d'Àlguema. Quan el grup va accedir a l'habitatge no hi havia ningú al seu interior, ja que la majoria de membres del clan havien abandonat les seves cases per evitar represàlies. També hi va haver problemes a Sils i Vidreres quan es va detectar que membres de la família Cortés havia anat a buscar refugi a les urbanitzacions de Vallcanera i La Globa ocupant diverses cases.

El 9 de novembre un grup de persones va assaltar un altre habitatge del clan Capirote a Vilamalla. Les destrosses materials van ser nombroses però, com en l'anterior ocasió, no hi havia ningú a l'interior de la casa.

A finals del mes de novembre, l'episodi més macabre, amb la troballa de deu cavalls i tres cabres morts a Vilamalla, animals propietat d'un familiar dels Cortés. Els investigadors sospitaven que autors de la matança eren familiars de la víctima.

Recentment, aquest febrer, un operatiu dels Mossos i Vigilància Duanera contra el tràfic de droga es va saldar amb la detenció de 32 suposats integrants del clan Capirote (el dels acusats). La investigació apunta que estaven a punt de convertir-se en una «multinacional» de la marihuana i que van blanquejar 3 milions d'euros provinents de la droga.

El dia de Tots Sants del 2013, la Guàrdia Urbana de Figueres va muntar un dispositiu policial al voltant del cementiri per evitar possibles problemes entre clans d'ètnia gitana rivals. Dues de les famílies en conflicte eren la dels detinguts (l'anomenat clan Capirote vinculat als Cortés) amb la família de la víctima (els Gabarre).

El crim al cementiri

Per evitar problemes, els dos clans fins i tot havien pactat un horari per no coincidir al cementiri. Però cap a les dotze del migdia de l'1 de novembre, la víctima va arribar al cementiri perquè «desconeixia l'acord al qual havien arribat les dues famílies perquè ell residia a França». Un cop dins el recinte, diverses persones de la família Cortés li van recriminar la seva presència.

«Es va generar una discussió durant la qual un nombre indeterminat de persones van rodejar la víctima i van arribar, inclús, a trencar-li la samarreta que portava posada en aquell moment», indica el fiscal. La víctima va decidir sortir del cementiri, acompanyat de la seva dona, que estava embarassada, i els seus fills. Anaven en direcció al cotxe quan, segons l'acusació pública, els dos germans van sortir del cementiri darrere seu.

Un dels germans, Vicente Fernández Cortés àlies Sioux, duia una pistola amagada. Quan el tenien a prop, indica el fiscal, Vicente Fernández va entregar la pistola al seu germà, Juan Fernández Cortés que va descarregar un total de deu trets, tots ells dirigits envers el cos de la víctima.

Els acusa tots dos d'un delicte d'assassinat i un altre de tinença il·lícita d'armes i demana que els condemnin a 23 anys de presó. En concepte de responsabilitat civil, vol que indemnitzin la parella sentimental de la víctima i els seus tres fills amb 540.000 euros.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema