Els sectors amb activitats econòmiques relacionades amb el mar demanen més vigilància al Parc Natural de Cap de Creus. Ho van fer ahir durant la segona reunió de la Generalitat per a l'elaboració del Pla de Regulació de l'àmbit marítim (PRUG), a Cadaqués. Com a la primera, a Roses, els sectors econòmics estan preocupats per les futures «prohibicions» i defensen que fins ara el territori ho ha protegit.

La Generalitat va assegurar de nou que es prendran mesures només en zones que presentin problemes de conservació.

El sectors d'activitats nàutiques van ser convocats ahir per abordar la redacció del document.

La Generalitat el va redactar i el tenia a punt per aprovar-lo però es va aturar el 2014 per l'oposició del territori i les més d'un centenar d'al·legacions. El govern català ha decidit redactar-lo de nou escoltant primer els afectats i amb consens.

Cadaqués, però, ja conviu amb les restriccions actuals que comporta està dins el parc natural. Això va centrar part de les dues reunions celebrades. La majoria coïncidien que cal més vigilància.

«L'administració té la mala costum d'escriure i legislar i després no crear vigilància per poder dur a terme totes aquestes restriccions». Ho deia Eli Giró del centre de busseig Sota Mar i que forma part de l'Associació de Centres de Busseig. Del sector dels caiacs, Toni Albert, també va mostrar la preocupació perquè «falta una vigilància més gran del que hi ha ara» perquè no tothom en fa un bon ús.

Sobretot durant l'estiu el litoral d'aquesta zona té una gran afluència d'embarcacions i també problemàtiques com els pescadors furtius.

Regular on cal protecció

Respecte al PRUG, el responsable de planificació del Territori, Francesc Diego, tal com va fer a la reunió de Roses va informar que se'ls escoltarà, que es parteix de zero per a l'elaboració del document i que només es prendran mesures restrictives a les zones que presentin problemes de conservació.

Les futurs noves «prohibicions» són una de les principals preocupacions de les persones que porten a terme activitats.

Per Giró, si el territori s'ha protegit fins ara no és per la presència del parc natural, sinó per la gent que l'ha conservat. «Si això és parc, és perquè el cuidem, no cal tanta regulació, no calen tantes restriccions», va dir. Albert també va admetre que hi ha certes reticències sobre les limitacions que es puguin incloure. Tot i això, Toni Albert considera que és important regular perquè « hi ha molta afluència i molt d'impacte al territori».

Alguns dels assistents a les reunions fins i tot van qüestionar les actuals restriccions que implica el parc natural.

La directora del parc Victòria Riera va posar sobre la taula que allà on n'hi ha actualment és perquè es requereix d'una preservació d'un entorn que gaudeix d'un grau de protecció per la seva importància.