La pròxima tardor serà el moment en què Torroella de Montgrí sabrà si el Govern català aprova la creació de l'Entitat Municipal Descentralitzada de l'Estartit amb la resolució definitiva de la tramitació. El procés va començar l'any 2002 amb la creació d'una comissió d'estudi i suposarà "tancar un cicle", segons paraules de l'alcalde, Jordi Cordón, amb una nova entitat que dotarà de "més autogovern i més seguretat jurídica" de la que hi ha actualment amb el Consell Municipal de l'Estartit. Avui, està previst que tiri endavant l'aprovació provisional del projecte de creació de l'EMD que inclou, entre altres coses, la reducció a la meitat de la superfície plantejada inicialment passant de 12 a sis quilòmetres quadrats. En aquest sentit, arran de les al·legacions i el vot en l'aprovació inicial, sembla que la votació no variarà gaire i el govern (CiU, LEST i PP) hi votarà a favor, mentre que l'oposició en bloc hi votarà en contra (Esquerra, UPM i Coet).

Així, la Generalitat serà qui tindrà l'útima paraula sobre la creació de l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de l'Estartit, una fórmula que suposarà tenir més capacitat d'autogovern ja permetrà gestionar un pressupost propi o assumir competències en algunes matèries. En cap cas, però, suposa segregar les dues poblacions ni crear un nou municipi. L'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Cordón, ha insistit que el municipi reuneix tots els requisits legals per aconseguir-ho, com és que no suposarà una pèrdua de qualitat en la prestació de serveis, es comptarà amb recursos suficients i hi ha un rerefons històric, geogràfic i econòmic que ho justifica. Uns arguments amb els quals discrepa, sobretot, el grup municipal d'Esquerra, que va engegar una campanya d'oposició. El seu portaveu, Josep Maria Rufí, ha sostingut en tot el procés que la instauració de l'EMD comportarà pèrdua de qualitat dels serveis i que és un procés de separació.

El batlle també ha insistit que en cap cas aquesta fórmula suposarà "un trencament territorial ni de la cohesió social" i que així s'ha intentat traslladar des de l'equip de govern i els tècnics durant les reunions mantingudes amb els veïns durant el període d'exposició pública del projecte. D'alguna manera, segons ha explicat Cordón, s'ha intentat "desmentir el que alguns partits a l'oposició han dit al voltant d'aquesta figura" -en referència sobretot a ERC- amb la finalitat de crear "pors" durant el procés de tramitació i ha afegit que finalment s'ha demostrat que no hi ha tant de malestar atès que han rebut un total de 27 al·legacions.