L'Obra Social la Caixa ha concedit una ajuda de 24.000 euros al projecte "Atenció als nens amb fracàs escolar a la comarca del Baix Empordà", que pretén contribuir en la millora escolar dels nens amb dificultats i en situació de vulnerabilitat en favor del seu desenvolupament personal.

La iniciativa, desenvolupada per la Fundació Privada Oreig, s'emmarca en la convocatòria 2013 d'Acció Social i interculturalitat que l'Obra Social la Caixa impulsa anualment amb l'objectiu de donar suport econòmic a projectes dirigits a promoure la participació social i la convivència ciutadana intercultural.

Cada any, milers d'estudiants a Catalunya i Espanya s'enfronten al problema del fracàs escolar, que afecta a un terç dels joves que es troben en edat de completar els seus estudis obligatoris. Aquesta xifra no ha canviat substancialment des de 1995 i se situa, segons les últimes estimacions, en el 29% dels alumnes, el doble que la mitjana europea ha informat l'Obra Social la Caixa.

Analitzant les dades anteriors, el present projecte pretén promocionar l'èxit escolar als nens amb necessitats educatives i socials de la comarca del Baix Empordà, reduint la taxa de fracàs escolar. Des de la comprensió de la diversitat, la intervenció educativa davant del fracàs escolar és bàsica per proporcionar als nens un marc emocional estable que els doni l'autoestima suficient per a desenvolupar-se com a persones, amb l'adquisició d'uns valors i uns coneixements que els permetran adaptar-se a la societat, ha apuntat l'Obra Social la Caixa.

Es constata la tendència dominant a situar els primers indicis de fracàs escolar en l'etapa d'educació infantil i els cursos inicials d'educació primària. S'ha d'actuar en les primeres fases de risc de fracàs escolar per tal de prevenir l'evolució. La detecció primerenca dels indicis de risc de fracàs escolar d'un alumne hauria de ser un dels elements importants del sistema educatiu per tal que s'apliquin les mesures pertinents abans que el risc prengui dimensions irreversibles.