L'expedient de tramitació de l'Entitat Municipal Descentralitzada de l'Estartit va superar ahir el vespre el darrer pas d'àmbit municipal amb la seva aprovació provisional. Com era de preveure, va sortir endavant amb els vots favorables de l'equip de govern (CiU, LEST i PP) i els contraris dels tres grups de l'oposició (ERC, UPM i Coet). Ara, l'expedient passa a la Generalitat de Catalunya que és l'organisme que s'ha de pronunciar definitivament sobre si es crea l'ens descentralitzat de l'Estartit o no.

En la roda de premsa que va oferir aquest dimecres l'equip de govern, es va explicar que l'aprovació provisional és el pas previ per enviar l'expedient a la Generalitat. Segons recollia l'Agència Catalana de Notícies, el Govern català haurà d'elaborar dos informes -des la comissió de delimitació urbana i des de la comissió jurídica assessora- en el termini d'uns quatre mesos. La previsió és que després de l'estiu d'enguany la Generalitat ja hagi decidit si aprova la creació de l'EMD. En cas afirmatiu, l'Estartit es convertirià en el primer poble gironí en aconseguir-ho. A Catatunya n'hi ha un total de 63.

La tramitació de l'expedient de l'EMD, entre l'aprovació inicial i la provisional, ha comptat amb l'oposició frontal del grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya, que en el tràmit d'al·legacions va demanar la retirada de l'expedient, o bé la reducció de l'àmbit de l'EMD al nucli urbà de l'Estartit. UPM ha criticat sobretot que no se'ls tingués en compte abans de l'aprovació inicial mentre que el Coet ha reclamat una consulta popular. Finalment, respecte de l'aprovació inicial, el govern va aprovar ahir una reducció a la meitat de la superfície de l'àmbit de l'EMD traient-ne la plana agrícola i part del massís.