Una desena de submarinistes del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil i dels Mossos d'Esquadra ha reprès aquest dilluns la recerca del submarinista de nacionalitat alemanya 73 anys desaparegut aquest diumenge a la zona sud de les Illes Medes. L'home, que acumula una experiència de més de vint anys com a submarinista, es trobava amb dos companys més. En iniciar el immersió, la mala visibilitat va separar dos d'ells del desaparegut i va ser en la tornada a la superfície que el van trobar a faltar. El principal inconvenient amb el qual es troben els equips de rescat és que es tracta d'un terra fangós i amb mala visibilitat per les corrents i les pluges dels últims dies.

A dos quarts de vuit del matí, els equips d'emergència s'han reunit per organitzar les tasques de recerca, que s'han iniciat passades les deu del matí. En el dispositiu hi participen un total de 10 submarinistes, set dels GEAS i tres dels Bombers de la Generalitat, així com un helicòpter i una embarcació de la Guàrdia Civil. La recerca del submarinista va començar ahir diumenge a quarts de dues del migdia i es va allargar fins a dos quarts de set de la tarda quan es va haver de suspendre per manca de visibilitat.

El cap dels GEAS a Girona, Fernando Aguirre, ha explicat que el submarinista ha desaparegut a la zona de les Medes coneguda com els Tascons, al sud de les illes. Una àrea d'immersió, ha puntualitzat Aguirre, que no presenta dificultats tècniques perquè no compta ni amb coves ni cavitats de cap tipus i que té una profunditat màxima de 35 metres. La zona, molt habitual entre els submarinistes que visiten les Medes, compta amb tres itineraris a seguir en els que es perd profunditat de manera progressiva.

Aguirre ha explicat que el submarinista desaparegut és un turista alemany de 73 anys amb una àmplia experiència d'immersions a la zona perquè feia 20 anys que hi passava les vacances per fer submarinisme. És per això, i donada la poca informació facilitada pels seus companys d'immersió, que Aguirre no ha volgut avançar les causes de l'accident.

Aguirre ha afegit que els tres submarinistes van arribar a la zona en una embarcació junt amb més companys. Un cop allà, els tres submarinistes, tots ells amb molts anys d'experiència, es van separar però com a conseqüència de la mala visibilitat van perdre un d'ells. Els dos primers van comptar en trobar-lo després en fer l'ascens a la superfície, però el seu company no va pujar.

La recerca s'ha reprès a la mateixa zona on es va deixar ahir quan es va resseguir el descens del submarinista seguint la boia que marca la immersió. Aguirre ha explicat que tornaran a pentinar la zona perquè degut a la manca de visibilitat no es va poder assegurar que el submarinista no estigués a la zona. El cap dels GEAS ha explicat que el rescat serà complicat perquè compten amb molt poca informació i perquè la zona a rastrejar és molt àmplia i subjecte a molts condicionants. En aquest sentit, Aguirre ha assegurat que el cos podria trobar-se al fons o haver estat arrossegat per les corrents mar endins, el que complicaria molt la recerca.

Aquest és el cinquè rescat que els GEAS han coordinat al litoral gironí des del passat mes de maig amb un balanç de quatre submarinistes morts.