El Museu de la Pesca de Palamós organitzarà a partir de l'any que ve visites guiades al claustre de la finca del Mas del Vent, element motiu de controvèrsia des del juny de 2012 arran del debat sobre la seva orginalitat romànica o no. El segon dels informes de la Generalitat i l'últim que s'ha elaborat, dirigit pel catedràtic d'Història de l'Art de la Universitat de Girona Eduard Carbonell, determina que el monument es va construir a principis del segle XX. Malgrat això, la propietat i l'Ajuntament de Palamós han signat un conveni per dur a terme aquestes visites per donar a conèixer aquest patrimoni singular i discutit. Seran un cop al mes, per a grups de no més de 30 persones i pagant, si bé encara s'ha determinat l'import, va concretar ahir el crític d'art i gestor cultural Ricard Planas, en la presentació d'aquesta iniciativa que té un major abast amb el desenvolupament d'un projecte cultural que s'exten a la Finca Bell-lloc, el Celler Bell-lloc i el Mas Salvà, propietats de la família Engelhorn, i que rep el nom de Focus Engelhorn.

En tot cas, els diners que es recaudin per a l'entrada es destinaran a la Fundació Promediterrània que gestiona el Museu de la Pesca. També estarà obert a les entitats del poble i a les escoles. Va precisar Carmen Engelhor, esposa de Kurit, que la finca sempre ha estat oberta a visites d'escolars. Planas va insistir que el monument ja era visitable anteriorment, però que no estava regulat com ho estarà a partir del gener o febrer de l'any que ve. Sobre el fet que s'obrin les portes dos anys després que el claustre fos descobert per al gran públic pel professor d'Història de l'Art Medieval de la UdG, Gerardo Boto, Planas va afegir que ha estat un dels elements que han portat els Engelhorn a regular aquestes visites, però que és una iniciativa que va sortir d'ells, que el van anar a buscar per gestionar aquesta voluntat, integrada en el projecte més ampli del Focus Engelhorn.

Ricard Planas va concretar que en la visita guiada s'exposarà la història del claustre arran de l'estudi dirigit per Carbonell, però en la qual també s'esmentarà la polèmica que hi ha amb els defensors que el monument és originari del romànic (del segle XII). Una història que també es recollirà en un llibre que s'editarà sobre aquestes galeries, que van ser reconstruïdes en la seva actual ubicació del Mas del Vent el 1959.

L'alcaldessa de Palamós, Teresa Ferrés, va agrair a Kurt Engelhorn i a la seva esposa la voluntat i disposició per involucrar-se en el territori amb el projecte Focus ja que "compartim la preocupació per l'entorn, per l'art i per la sensibilitat cap al territori", i que també té la seva vessant social. En aquest sentit, va recordar que ja han recaudat uns 5.000 euros d'una subhasta d'ampolles de vi del Celler Bell-lloc que destinaran a la Fira de Nadalenca de Palamós, que dedica a discapacitats.

Focus Engelhorn se centra en tres eixos: arts, paisatge i integració. "Una plataforma del territori, impulsada per la família Engelhorn, que acull, integra i interrelaciona les arts, el paisatge i les iniciatives socials i educatives", es descriu la iniciativa. El projecte té lloc en les finques citades dels Engelhorn.

Els artistes que ja exposen són Albert Serra, Marcel·lí Antúnez i Francesc Guillamet i es podran visitar fins el mes de febrer, quan es renovaran, al Celler Bell-lloc. Altres artistes del projecte són RCR Arquitectes, Natxo Tarrés, Xavier Escribà i Xavier Medina-Campeny.