Reobren la pesca del sonso després de nou mesos amb la flota al port

Hi ha nou embarcacions autoritzades per realitzar l'activitat a Palamós, l'Estartit i Sant Feliu

18.04.2016 | 07:20
Reobren la pesca del sonso després de nou mesos amb la flota al port

La flota sonsera catalana es farà novament a la mar aquest dilluns, i en setmanes alternes, després de nou mesos als ports esperant els resultats dels mostrejos i del seguiment científic de la població de sonso que en garantís una explotació sostenible. La flota amb permís especial de pesca de sonso amb sonsera està integrada per tres embarcacions de Sant Feliu de Guíxols, tres de Palamós i tres de l'Estartit; set de Blanes i vuit d'Arenys de Mar. Les quotes de captura del sonso es mantindran, amb caràcter de precaució, amb uns valors mínims: 80 quilos al dia per a les embarcacions amb més de dos tripulants i 61 quilos al dia per a les barques amb dos tripulants, segons c0nsta en la resolució d'ahir signada pel director general de Pesca de la Generalitat. Aquestes quotes s'aniran ajustant en temps real a través de la Comissió Permanent del Comitè de Cogestió, segons l'abundància de les moles de sonso i l'evolució del preu de venda en llotja, que s'espera que serà força elevat, va informar el Departament.

Durant els primers mesos de la campanya de l'any 2105, es va fer evident una progressiva caiguda de les captures de sonso que va alertar el Comitè de Cogestió, el qual, en aplicació del criteri de precaució, va proposar el tancament de la pesquera el passat 17 de juliol de 2015. Per resolució de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims del mateix dia, es va tancar la pesquera i amarrar la flota fins que els resultats del seguiment científic vinculat al pla de gestió han permès reobrir-la, nou mesos més tard.

Model de cogestió
El Departament ha comunicat que el model de gestió aplicat a la sonsera és innovador i es basa en part en la recuperació de l'antic sistema de governança dels pescadors al qual s'han incorporat criteris tècnics i científics. En el model de cogestió, les decisions es prenen per acord entre totes les parts involucrades, pescadors, personal tècnic de l'Administració, científics i ecologistes, i aspira a mantenir la pesquera dins del Rendiment Màxim Sostenible en aplicació d'un patró d'explotació bioecònomic que permeti mantenir unes condicions socioeconòmiques dignes per al sector pesquer.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema