Quan l'Ajuntament de Roses va aprovar a finals d'aquest mes de febrer la desaparició del correbou i de l'empaitada d'ànecs que se celebraven fins la Festa Major de l'any passat, els ulls es van girar cap a les localitats gironines que celebren activitats amb bous a les festes patronals, com són Torroella de Montgrí i Vidreres -ambdós amb correbous-. El debat de Roses sembla que no es repetirà a la localitat selvatana ja que el seu alcalde, Jordi Camps (CiU), va afirmar ahir que «és un acte que fan els joves del poble, i cada any l'esperen; a més, porta molta gent i es tracta bé al bestiar». Sí que hi serà aquest dijous a la localitat baixempordanesa, ja que el punt número 5 del ple és la moció presentada pel Partit Animalista contra el Maltractament Animal (Pacma) per declarar Torroella de Montgrí «vila lliure de correbous».

La croada contra les activitats d'oci amb braus ha comportat darrerament l'eliminació del correbos de Roses i que Olot celebri una consulta sobre si s'ha de continuar fent -la supressió de Roses també implica l'eliminació de l'empaitada d'ànecs, que ja es va retirar l'any passat de l'Escala.

Que es discuteixi el futur del correbou aquest dijous al ple de l'Ajuntament torroellenc no és una novetat: l'agost de 2011, el consistori ja va haver de celebrar un ple extraordinari per autoritzar el correbou que la Penya San Marcos celebra des de fa més de 30 anys en el marc de la Festa Major de la vila -hi va obligar l'aprovació de llei que regula aquest tipus d'esdeveniments, que exigeix l'acord del ple. L'any següent, l'aprovació va ser motiu de discussió: Gregori ?Sarquella, de COET, va demanar la celebració d'una consulta popular per determinar-ne el futur; UPM va donar llibertat de vot; i ERC va manifestar, segons consta a l'acta del ple, que és una festa «anacrònica» i que no és tradicional.

L'alcalde, Jordi Cordon (CiU), va manifestar que amb l'aprovació es donava suport a una entitat del poble i va descartar una consulta popular perquè estava disposat a parlar amb tothom. L'aprovació es va fer amb els vots a favor de l'equip de govern (CiU, LEST?i PP) i un d'UPM; els vots en contra d'ERC i les abstencions de dos regidors d'UPM i de Sarquella. Posteriorment, aquesta autorització s'ha fet a través de la junta de govern local.

Ara, amb un ajuntament canviat -CiU governa amb ERC; LEST és a l'oposició amb UPM, COET i la CUP, que ha entrat aquest mandat-, la moció del Pacma obligarà tots els partits a pronunciar-se i, es prengui la decisió que es prengui, serà polèmica perquè Torroella compta amb els partidaris de la celebració de les activitats amb jònecs -lògicament, els organitzadors entre ells- i detractors. En tot cas, hi ha algun dubte entre els partits ja que, a més del correbou, la moció cita el rebuig a qualsevol festa que utilitzi animals vius com a objecte de divertiment, dins de la qual hi podria haver activitats com el concurs de gossos de Sant Andreu.