El grup municipal de Tots Som Forallac-ERC, a l'oposició a l'Ajuntament de Forallac, ha denunciat públicament que el servei de recollida de residus del municipi es realitza de manera irregular ja que no hi ha cap tipus de contracte. L'alcalde, Josep Sala (CiU), ha respost que la situació no és ben bé així ja que «són contractes vells als quals s'han afegit serveis». Sala ha concedit que «es pot discutir si administrativament és correcte», però la feina «es fa, i bé». En tot cas, ha concretat que l'Ajuntament treballa en la convocatòria d'un concurs obert perquè el servei de recollida de residus (tant la de rebuig com la de les quatre selectives) estigui en un únic contracte, ja que la secretària ha comunicat que seria necessari per l'import que es paga a l'empresa que realitza el servei des de 2001, Servitransfer SL.

La portaveu de TSF, Marta Puig, va relatar ahir que han demanat a l'equip de govern en diverses ocasions que els mostressin els contractes amb Servitransfer, però no n'han vist mai cap ni els han convençut les respostes de l'alcalde. Així, van concloure que des de fa 16 anys l'Ajuntament no té cap contracte per aquest servei, una situació «anòmala i preocupant» ja que Servitransfer pot reclamar danys i perjudicis a la corporació, alhora que la taxa d'escombraries pot ser nul·la ja que no es fonamenta en cap estudi de costos.

Davant d'aquest queixa, el partit de l'oposició ha demanat la convocatòria d'un ple extraordinari per regularitzar la prestació del servei, alhora que la Comissió Jurídica Assessora es pronunciï sobre la situació. I vol que s'encarregui al Consell Comarcal del Baix Empordà un informe dels possibles efectes i responsabilitats que pugui tenir l'Ajuntament.

Igualment volen la redacció del plec de clàusules administratives i tècniques per convocar un concurs per la prestació del servei, un procés en què ja treballa l'Ajuntament, segons Sala, de manera que es pugui aprovar aquest mes de juliol.

Sala va respondre que si Servitransfer executa el servei és perquè el 3 d'agost de 2001, un dels administradors de l'empresa, Gustavo Buesa, va firmar un conveni pel qual assumia els contractes que tenia Cespa Enginyeria Urbana a Forallac i a altres municipis com Gualta, la Pera, Regencós o Serra de Daró. Així, va voler deixar clar que «no s'ha adjudicat mai a dit a Servitransfer». Ja el 2007 o 2008, al servei de recollida s'hi va afegir el de la selectiva. El batlle va afegir que, administrativament, «no sé si la situació és irregular». També va concretar que els preus que paguen actualment són més econòmics que els que es preveuen en el plec de clàusules que s'està redactant.

El tot terreny

La denúncia de Tots Som Forallac no és únicament pel servei de recollida de residus, sinó que el partit va afirmar que el vehicle tot terreny que condueix Sala està a nom de Servitransfer, «la mateixa empresa que el 2013 va interessar-se per desenvolupar la planta de tractament i valorització de residus -amb una incineradora-» a Forallac, un projecte que la Generalitat va enterrar -un any abans va intentar tirar-lo endavant Biogàs de la Ribera SL, empresa que comparteix l'administrador únic amb Servitransfer, Josep Mayola. Marta Puig va demanar al batlle que «deixi de fer ús del vehicle perquè un càrrec electe no pot disposar o fer ús d'un vehicle d'una empresa que treballa per l'Ajuntament». I li va exigir que doni explicacions.

Josep Sala va respondre que no donarà explicacions d'un assumpte, el del vehicle, que circumscriu a la seva vida privada i que, en qualsevol cas, es tracta d'un tot terreny de lloguer que ell ha pagat «des del primer dia».