La subestació elèctrica de Fonteta es troba desmantellada des de fa una mica més d'un any, però els processos judicials encara segueixen oberts. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya s'ha hagut de pronunciar de nou sobre diversos aspectes que ja havia valorat, i que van ser anul·lats posteriorment pel Tribunal Suprem a conseqüència de qüestions formals, ha explicat el lletrat del veí denunciant, Eduard de Ribot.

Aquests elements són la llicència d'obres que l'Ajuntament de Forallac va atorgar el 31 d'agost de 2011 i el Pla Especial urbanístic que la Generalitat va tramitar aquell mateix any per legalitzar la instal·lació elèctrica.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, però, no ha canviat el seu criteri respecte de les dues sentències que va anul·lar el Suprem. D'aquesta manera, el TSJC ha declarat -en una sentència del 15 de març- novament la nul·litat de la llicència d'obres del 2011 -la segona que l'Ajuntament concedia, en aquest cas, per legalitzar l'obra- i el Pla Especial que volia donar-li la cobertura legal.

Per la sala de l'alt tribunal català, tant el Pla Especial com la llicència d'obres mostraven «l'expressa voluntat» de les adminstracions d'incomplir les sentències que havien anul·lat les anteriors llicències i que, com a conseqüència, s'havia d'enderrocar la subestació.

Amb una altra sentència, aquesta del 10 d'abril, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya declara que no existeix cap supòsit que impedeixi legalment o materialment executar l'enderroc de la subestació -cosa que ja està feta-. Aquesta sentència respon al recurs d'Endesa contra la denegació de la suspensió de l'enderroc de la instal·lació.