L'any 1966 el Govern del Règim del General Franco va crear una xarxa d'hotels públics de l'Estat amb el nom de «Paradores Nacionales». El ministre franquista encarregat de tal gesta, de foment i promoció d'un turisme aleshores incipient va ser Manuel Fraga Iribarne, president fundador del PP fins a la seva mort.

Tal vegada tenia sentit destinar diners públics a la creació d'una planta d'hotels de qualitat en aquelles èpoques del turisme en una Espanya que sortia de l'autarquia. El que no té cap sentit és que l'any 2017, amb destinacions turístiques madures i una planta d'hotels privats molt rica i diversa, encara es mantinguin amb diners del contribuent fins a 95 hotels públics de la societat estatal de Paradores de Turismo.

Una empresa pública que, a més, ha donat números vermells durant anys: l'any 2011 va perdre 35,6 milions d'euros, el 2012 en va perdre 42,5, el 2013 el compte del resultat va ser de -19,7 milions d'euros. El 2014 de -7,9milions d'euros. El 2015 va tornar a ser una societat sanejada després d'una forta injecció de diner públic.

Els pressupostos de l'Estat d'enguany ens informen d'una partida de 10 milions d'euros per fer obres de reforma en profunditat del parador d'Aiguablava, a Begur. De fet, des de 2011 el parador de la Costa Brava ha rebut 13 milions dels pressupostos públics.

Fer política en un debat de rigor -no de traç gruixut- molts de cops consisteix a saber a què es destinen els diners dels nostres impostos. És del tot sobrer que en un sector turístic del tot madur, encara hi hagi hotels públics inspirats a l'època de Manuel Fraga.

Visitin, per exemple, Aiguablava, mirin al seu voltant el ric planter d'hotels de propietat privada i aleshores hom es pregunta sobre l'estupidesa d'aquesta mena de planificació soviètica arqueològica en el sector hoteler públic. Quedi clar que tenim tot el respecte pels bons professionals que hi treballen (i les seves famílies), que tenen dret a continuar exercint la seva professionalitat.

El Partit Demòcrata portarà a debat i votació la privatització de la xarxa de Paradores de Turismo del Estado. Veurem quina és la reacció dels altres grups. Veurem si als taronges de Ciudadanos els pot més la seva passió per la Marca Espanya o el seu liberalisme retòric. Veurem com ho defensa Podemos i el PP.

El botó de mostra d'una gestió impugnable i ineficient dels nostres impostos.