La reforma dels espigons de la platja de Sant Antoni és una obra molt reivindicada pel municipi perquè ha de permetre estabilitzar la platja des Monestri i al mateix temps protegir el front marítim de les llevantades. Ahir es va fer un pas important per aconseguir-ho: la signatura del contracte d'assistència tècnica del projecte amb la presència del subdelegat del Govern de l´Estat a Girona, Juan Manuel Sánchez-Bustamante i l'alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler.

La redacció del projecte s'ha adjudicat per 20.000 euros a l'empresa Ingemed amb un termini de sis mesos. Un cop enllestit, s'haurà de fer la licitació de les obres.

Basant-se en les conclusions de l'estudi batimètric fet per la Universitat de Cantàbria, el que es farà serà suprimir un espigó i allargar el que hi al costat, amb una part submergida que acabarà fent angle. Pel que fa a l'espigó del final, que pertany a Palamós, aquest també es reformarà amb aquesta forma d´angle.

Ambdues construccions tindran la imatge d'una mena de braços per retenir la sorra i consolidar la platja des Monestri. Els espigons amb forma de T es conservaran. El cost de l'obra l´assumirà el Ministeri de Medi Ambient.

«Per a un poble turístic, que s'estabilitzi el model de platja, preservant els antics espigons i assegurant la sorra perquè no marxi, és una gran fita». Així de satisfet es mostrava l'alcalde Jordi Soler moments abans que es rubriqués el contracte d´assistència tècnica del projecte. «Avui veiem la llum al final del túnel», va afirmar, tot recordant que l'estabilització de la platja i la protecció del front marítim de les llevantades era una demanda històrica.

La principal beneficiària serà la platja des Monestri, la zona més sensible als temporals de mar. Els darrers episodis de temporal van ser el març passat, causant desperfectes a la platja i també a la zona del passeig. L'alcalde va explicar que la reforma dels espigons és una obra molt necessària perquè els danys dels temporals comporten uns «costos importants» per reparar els danys i va demanar «celeritat» en l´obra.

Inici el 2019 o 2020

Juan Manuel Sánchez-Bustamante va posar de manifest la bona entesa entre les dues administracions i va assegurar que aquesta és una obra «prioritària». Preguntat pels terminis, va explicar que l'empresa Ingemed té sis mesos per redactar el projecte; el següent pas serà l´adjudicació de l'obra, moment en què ja se sabrà el cost de l´obra. La previsió és que els treballs s'allarguin uns sis o vuit mesos.

Els treballs haurien de començar entre el 2019 i 2020, un cop el Ministeri d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient aprovi una partida per assumir el global de l´obra.

El cap de Costes a Girona, Jordi Planella, va explicar que, un cop finalitzi l'obra, s'aportaran uns 550.000 metres cúbics de sorra que es dragaran d'una zona entre Lloret i Tossa de Mar.