DdeG, Girona

Són molts els ciutadans que cada setmana es gasten uns euros per veure si els somriu la sort a la Loteria Primitiva. A l'editor valencià Eliseu Climent no li cal. Cada any, li toca un premi similar al de la Primitiva sense haver de rascar-se ni un euro de la seva butxaca. El nombrós entremat d'empreses i entitats que controla ha rebut més de 10 milions d'euros de la Generalitat en subvencions els últims cinc anys.

Ajuts de més de mig milió d'euros anuals per pagar un edifici que ha comprat a València, de 100.000 euros per adquirir un local social, de 100.000 més per rehabilitar i condicionar diversos locals, de 190.000 per activitats sobre la Guerra de Succesió o de 70.000 pel foment de la pau. Qualsevol motiu és vàlid per ser generosament retribuït per la Generalitat catalana. Son tantes i tan variades les subvencions que rep que fins i tot alguna apareix amb críptiques justificacions. Una de Benestar i Família era per "extraordinàries Secretaria General. 23.000 euros".

Eliseu Climent obté subvencions de deu de les quinze conselleries de la Generalitat. Només en les de Salut, Treball, Política Territorial, Justícia i Agricultura (aquesta no publica les subvencions en el DOGC) no consta que retribueixin les entitats vinculades a l'editor valencià. Es dóna el cas que una conselleria com Medi Ambient i Habitatge li ha donat 180.000 euros per "promoció i difusió de la llengua, la cultura i la història catalanes" sense que s'especifiqui realment què tenen a veure amb el medi ambient i l'habitatge. Les conselleries d'ERC i ICV són les més proclius a concedir-li ajuts.

"El Temps" ha rebut 2,7 milions

La revista El Temps és l'estendard dels negocis d'Eliseu Climent. Està editada per Edicions del País Valencià, una societat presidida pel mateix Climent i que compta amb la seva dona com a consellera delegada i dos fills com a administradors.

Aquesta revista ha rebut en els últims sis anys, només de la Generalitat, 2.734.683,44 euros (455 milions de pessetes). Es desconeix la difusió real d'El Temps, perquè, a diferència de la immensa majoria dels mitjans de comunicació de l'Estat, no se sotmet al control OJD. És difícil trobar-la a les llibreries i quioscos i pràcticament tota la seva difusió és la que contracten les institucions públiques. No només la Generalitat; també diputacions, ajuntaments i consells comarcals. Aquestes institucions, a diferència de la Generalitat, no publiquen les subvencions o contractacions de subscripcions.

L'exemplar d'aquesta setmana d'El Temps només porta sis pàgines de publicitat d'un total de cent. Dues d'aquestes insercions publicitàries eren institucionals (Generalitat i Cambra de Comerç de Barcelona). És evident que le revista, amb escasses vendes directes i una publicitat testimonial, no podria subsistir sense les nombroses subvencions públiques que rep.

Ajuts per a la seva seu social

Amb unes subvencions que pugen a 2.859.992,9 euros entre 2003 i 2007, la Generalitat ha pagat bona part dels costos d'"adquisició i rehabilitació" de l'edifici d'El Siglo. Es tracta d'un emblemàtic edifici de València que va pertànyer a uns grans magatzems fins al anys setanta. Ara, impulsat per Acció Cultural del País Valencià i la Institució Cívica i de Pensament Joan Fuster, dues entitats d'Eliseu Climent, s'ha convertit en seu de la Llibreria Tres i Quatre, del setmanari El Temps, dels Premis Octubre, i d'altres entitats públiques i privades que controla el conegut editor valencià.

L'activitat d'Acció Cultural del País Valencià, sobre la qual giren la majoria de la resta d'entitats, és "espectacles fora establiment permanent excepte taurins", segons consta en el registre d'empreses.

Especialista en subvencions

L'habilitat d'Eliseu Climent per aconseguir subvencions és admirable. No només finança les seves activitats públiques i privades amb qüantiosos ajuts de la Generalitat. Nombroses institucions catalanes (Diputacions, consells comarcals i ajuntaments) també li concedeixen subvencions. Part dels diners que ha rebut aquests últims anys són gràcies a un conveni signat per Jordi Pujol el 22 d'octubre de 2003, just abans de les eleccions que varen provocar el canvi de govern. El tripartit, però, li va renovar el conveni.

Dijous passat la Fundació Llull i l'Institut Joan Fuster, entitats a les quals està vinculat Eliseu Climent, varen celebrar a Barcelona un homenatge a Jaume I. Aquest acte estava finançat amb 300.000 euros donats pel FC Barcelona de la recaptació del partit Barça-Madrid, segons va informar e-notícies.

Fa uns mesos va aconseguir que el Col·legi de Periodistes de Catalunya aprovés una insòlita derrama de 10 euros per col·legiat per contribuir al pagament d'una multa de 300.000 euros imposada pel Govern valencià en el contenciós que manté pels repetidors de TV3. Dies després, el Col·legi, davant les queixes dels col·legiats, va rectificar i la derrama va quedar en una aportació voluntària.