El primer comboi ha sortit a les 7.48 hores, tal com estava previst després que ahir a la nit l'Institut Geològic de Catalunya emetés un informe favorable després d'estudiar la seguretat del trajecte. Fins ara, l'única manera d'accedir i abandonar l'abadia era amb l'Aeri de Montserrat, després que dimarts es tallessin els accessos per carretera.

El succés de dimarts va passar cap a les 9.15 hores, i al migdia es va reobrir un carril de la carretera BP-1121, després de fer tasques de neteja, per permetre que poguessin baixar de la muntanya qui va voler abandonar la zona, en què hi havia unes 400 persones. Pel carril van baixar combois de vehicles organitzats pels Mossos d'Esquadra. Aquesta nova incidència va fer que no es pogués restablir el cremallera tot i estar reparat, a causa de motius de seguretat.

Està previst que un dels accessos per carretera al monestir de Montserrat, el de BP-1121, es reobri parcialment avui després que diversos despreniments de roques causats per la pluja obliguessin a tallar el trànsit rodat, segons ha informat el Patronat de la muntanya de Montserrat.

Els vehicles podran passar "de manera controlada" per la zona afectada d'aquesta via, que uneix Monistrol de Montserrat amb el monestir, mitjançant combois. S'espera que la BP-1121 sigui totalment operativa el cap de setmana.

SETMANES DE FEINA

La Conselleria de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat (PTOP) farà diverses tasques per restablir la circulació en les dues vies. Les tasques, que s'allargaran durant setmanes, consistiran en tasques de sanejament dels talussos, l'estabilització de la paret afectada i la reparació de les dues carreteres. Com a conseqüència d'aquestes tasques hi haurà restriccions al trànsit a la zona.

Durant les pròximes setmanes es faran tasques d'ancoratge dels blocs de pedra més inestables i després es col·locarà una malla de protecció de despreniments, fet que comportarà restriccions al trànsit. Una vegada finalitzin aquestes accions, el PTOP repararà la carretera més danyada, la BP-1103, un treball que durarà una setmana aproximadament.