A

jutjar per les declaracions d'ahir al matí a la secció desena de l'Audiència de Barcelona, al departament de Treball, tots els alts càrrecs de l'època de Farreres i Servitje tenien potestat per encarregar estudis i informes. De fet, tots els que van declarar van assegurar que ho havien fet. Malgrat això, poques dades van aportar sobre els vuit informes que estan sota sospita i el fiscal, Fernando Rodríguez Rey, va continuar sense saber qui es va posar en contacte amb Víctor Manuel Lorenzo Acuña per encarregar-li els treballs, qui els va rebre i qui els va valorar.

Per la sala de vistes van passar l'exdirector general de Relacions Laborals, Rafael Ortiz; l'exdelegat del departament a Barcelona, José Antonio Gómez Cid i l'exdirector general de Cooperatives, Bernat López-Pinto. Tots van insistir reiteradament que era molt necessari encarregar estudis externs per la gran quantitat de feina que hi havia al departament els anys 1994 i 1995, quan es van pagar els vuit informes.

Les justificacions van ser diverses: "Eren temes interessants pel departament"; servien per "exhibir-los en conferències o actes públics o per portar-los en un contenciós"; "per si s'havia d'emprendre alguna acció de govern que podia ser dubtosa" o "els responsables de la conselleria havíem d'estar a l'alçada". En un moment del judici va semblar ?obrir-se una petita esperança quan López-Pinto va dir que ell havia proposat l'elaboració de dos dels treballs -Dona i salut laboral i un sobre Fogasa- però no va ser ell qui els va encarregar a Gestumer o Socesca perquè va assegurar que no coneixia cap de les dues empreses.

L'exdirector general de Cooperatives recordava que havia tingut a les seves mans l'estudi "Dona i salut laboral" però que quan el va veure es va adonar que no li interessava i el va tancar. No va alertar de les deficiències ni recordava que ningú n'hagués comentat els defectes.

"Inundació de papers"

Rafael Ortiz va explicar que el conseller repartia els estudis als alts càrrecs perquè "tenia la pràctica d'inundar de papers". L'exdirector general de Relacions Laborals va admetre que si algun dels estudis que ell havia encarregat per a la seva àrea no tenia el contingut sol·licitat "l'hauria tornat a l'autor i no l'hi hauria pagat".

Qui també va declarar va ser l'actual secretari general de Treball, Antoni Fernández, que va relatar les dificultats per localitzar els estudis quan el jutjat els va reclamar. "Vam obrir un procés d'insistència a totes les seccions fins que van aparèixer en unes caixes del Servei d'Ocupació de Catalunya". Fernández va explicar que es va fer un informe sobre els estudis que va concloure que tenien "defectes de qualitat importants".

El fiscal del cas Farreres va ratificar ahir la seva petició de cinc anys i mig de presó i una multa de 103.000 euros per a l'exconseller i l'exsecretari general de Treball per presumpte desviament de fons mitjançant informes fraudulents.

El Ministeri Públic imputa els delictes de prevaricació, falsedat documental i malversació de fons a Ignasi Farreras i Josep Maria Servitje, com a màxims responsables de la Conselleria de Treball, i al propietari de les empreses Gestumer i Socesca, Víctor Manuel Lorenzo Acuña.

En canvi, l'advocada de la Generalitat -personada com a acusació particular, com a afectada directa- va retirar els càrrecs de frau i de negociació prohibida a funcionaris, i va rebaixar la seva petició de sis anys de presó a un any i nou mesos per als exresponsables de Treball, i a un any i un mes per a Acuña. També va tenir en compte que tots tres van consignar els diners defraudats.

Lliure absolució

Les defenses de Farreras i Servitje van demanar al tribunal de la Secció Desena la lliure absolució dels seus clients, exculpats per Acuña en la carta que va enviar al jutge instructor en què assegurava que va ser ell qui va ordenar plagiar els estudis sense el coneixement dels altres dos processats. L'advocat de l'empresari va demanar que es tingui en compte aquesta confessió a l'hora de dictar sentència.

Els lletrats exposaran els seus informes finals avui, últim dia del judici contra Acuña, Farreras i Servitje. Aquests últims es van aixecar diverses vegades de la banqueta dels acusats per indicar als seus advocats el que havien de preguntar, una cosa que només està permesa en els judicis amb tribunal popular.

Per la seva banda, les acusacions populars que exerceixen ICV per una banda i els advocats Xavier Rotllan i Manuel González Peetera van mantenir les seves peticions inicials, tal com ha fet el fiscal. L'advocat d'Iniciativa, Vladimir Blanes, sol·licita sis anys i mig de presó per als tres acusats mentre que els altres dos lletrats en demanen 14.

Durant la sessió matinal de la jornada d'ahir van declarar dos dels agents de la Guàrdia Civil que van participar en la investigació. Un d'ells va dir que no van localitzar que Farreres o Servitje rebessin diners de les dues ?empreses implicades i va afegir que part del cobrat (un 40 per cent) va servir per pagar els sous dels treballadors. El segon agent va ?contestar que no es van trobar indicis que Servitje participés en la trama investigada "perquè això no va ser el que el jutge ens va encomanar".