El Parlament va donar ahir llum verda a la proposició de llei de creació del Consell de Garanties Estatutàries (CGE) de Catalunya en rebutjar el tripartit i CiU (116 vots) les esmenes a la totalitat presentades per PP i Ciutadans (16), formacions que veuen "inconstitucional" el nou organisme.

L'objectiu de PSC, CiU, ERC i ICV-EUiA és que l'organisme que ha de substituir l'actual Consell Consultiu pugui estar aprovat definitivament a principi del 2009, en el nou període de sessions i una vegada finalitzat el tràmit parlamentari de la ponència i la comissió, segons fonts parlamentàries.

Després de 19 mesos de retard en la seva tramitació, el tripartit i CiU van consensuar per fi una proposició de llei que aborda qüestions sobre les quals fins ara no hi havia un consens total: el nombre de membres del consell i el règim d'incompatibilitats dels seus integrants.

El text actual proposa una composició de nou membres (a CiU li és indiferent si són dotze), dels quals sis seran escollits per tres cinquenes parts del Parlament i els tres restants ho seran a proposta del Govern. El seu mandat serà de nou anys improrrogables.

També, el tripartit i CiU estan bàsicament d'acord a endurir el règim d'incompatibilitats en exigir dedicació completa als membres del CGE, ja provinguin del sector públic o del privat.

El futur Consell de Garanties Estatutàries tindrà atribuïdes noves funcions i l'establiment de dictàmens vinculants quan es tracti de supervisar els drets estatutaris, i vetllarà perquè les disposicions de les Generalitat s'adeqüin a l'Estatut i a la Constitució i, també, intervindrà davant conflictes de competències.

Vot en contra de PP i C's

El diputat autonòmic del PP Jordi Montaña va qualificar d'"inacceptable el paper de tutela que s'atorga al Consell de Garanties Estatutàries sobre l'activitat legislativa del Parlament en l'àmbit dels drets estatutaris".

Per part de Ciutadans, el seu president, Albert Rivera, va acusar el tripartit i CiU de buscar la creació d'un organisme polític amb competències jurisdiccionals, cosa que veu "inconstitucional".