El mateix dia que vostè té una cita amb mi, Duran la té amb Montilla. Què li sembla?

La reunió de Montilla i Duran em sembla dins de la línia de la normalitat entre els dos partits. Però jo crec que les intencions del PSC no són massa bones, en aquest tipus de trobades, com ho prova que cada cop que en Zaragoza en parla és per donar un calvot a Convergència o a mi.

Potser en aquests moments estan acordant algun pacte...

Que ningú no s'hi atabali massa, perquè Duran i jo estem d'acord que de pactes no n'hem de parlar fins després de les properes eleccions catalanes, que són d'aquí a dos anys. El temps que tenim per davant l'hem d'aprofitar per reforçar CiU. Entre altres coses perquè estic convençut que el projecte de CiU és diferent del del tripartit i del del PSC. I a més a més, és millor.

Fa unes setmanes Nadal era clar en descartar la sociovergència, en qualificar-la gairebé d'estafa a l'electorat.

No seria una estafa, perquè és un dels pactes possibles. El Govern alemany, amb democratacristians i socialistes no és cap estafa. Ara, jo ja entenc que el PSC necessita el tripartit per salvar-se ells. Sense el tripartit el senyor Montilla no seria president ni el senyor Nadal conseller. Per tant, és evident que perquè ells tinguin els càrrecs necessiten el tripartit. El tripartit està fet a imatge i semblança de les necessitats del PSC i del senyor Montilla.

Quin significat tenen les lloances de PSC i PSOE cap a Duran?

No en faig ni cas. Ja sé que estan orientades contra mi. Forma part d'un joc de divertimento, d'intentar posar-me neguitós. Però no ho aconseguiran.

Vaja, que no està gelós, com deia Duran d'alguns de CDC.

En absolut. Gens gelós, i em sembla molt bé que es facin elogis d'en Duran. És una perosna nostra, no és pas dels altres, i per tant quan l'elogien estic content.

Pel que diu les relacions són bones. Però venint cap aquí he trobat un dirigent d'UDC i no sabia que vostè venia a Girona. No me n'hauré anat de la llengua?

No, és que les meves visites no les organitzo jo directament, s'organitzen en l'àmbit territorial.

Territori, aquest, on va sorgir la plataforma Desfederem-nos, de gent de CDC que advoca per abandonar UDC.

El congrés de Convergència va deixar les coses bastant clares. No podem construir la casa gran del catalanisme a base de treure'n gent que també és catalanista. És evident que jo sobretot sóc de CDC, però també sóc el president de CiU i haig de defensar el projecte de CiU i el seu moviment catalanista.

La pregunta clau és: CDC hi guanya, amb UDC, hi perd, o queda igual?

Tot i les diferències, junts sumem més.

Jordi Pujol va comentar dimarts a Girona que no li agraden gaire els partits confessionals, que barregen religió i política. Vaja, com els democristians.

No crec que això sigui criticable, perquè de democràcia cristiana n'hi ha a tot Europa. Que un partit a Catalunya tingui aquesta tradició no és dolent. No tots els cristians estan a Unió, a Convergència n'hi ha molts, començant per mi mateix.

Què opina del polèmic article de The Economist, on Catalunya no sortia gaire ben parada?

Crec que és un article fet des d'un gran desconeixement de la realitat catalana, i escrit des d'una gran contaminació ideològica promoguda des de Madrid.

Membres del Govern -president inclòs- van adduir no tenir temps per atendre el periodista.

He de dir que jo sí que en vaig tenir, i les meves opinions surten a l'article. Seria bo que des del Govern es fes el mateix, perquè hem de contrarestar les informacions molt esbiaixades que arriben des de Madrid, que contaminen l'opinió d'aquests corresponsals estrangers.

Què farà CiU si el Constitucional escapça l'Estatut?

Tal com vaig dir fa un any, si això passa s'ha de tornar a donar la veu al poble de Catalunya. Hi haurà d'haver un nou referèndum o unes eleccions anticipades.

I en la mateixa hipòtesi quina creu que serà la reacció del PSC?

Em temo que farà el que vagi bé al PSOE. Com sempre.

Què diu ara? Miri que es parla d'una ruptura de PSC i el PSOE si l'acord final sobre el finançament no és acceptable...

Sincerament, no hi crec massa, en això. Primer, perquè penso que entre PSC i PSOE hi haurà un acord sobre el finançament que no complirà l'Estatut. I el PSC l'acceptarà tot i aquest incompliment. I després, perquè durant 30 anys PSC i PSOE han votat sempre el mateix, i temo que continuarà essent així. El PSC té una fidelitat molt gran al PSOE, i algunes vegades aquesta fidelitat ha passat clarament per sobre dels interessos de Catalunya.

CiU ha ofert un pacte anticrisi. Recollirà el guant, el Govern?

Veig a venir que no en faran gaire cas, però seguirem burxant, perquè la nostra feina és defensar idees i procurar que el Govern les assumeixi. Ja ho estem aconseguint en terrenys tan importants com educació -on el PSC va cap a les posicions de CiU-, immigració -també en bona part estan prosperatnt les tesis de CiU-, o en com ha de ser l'autogovern de Catalunya, on les nostres tesis van agafant tan terreny que fins i tot The Econimist acaba dient que el PSC gairebé sembla nacionalista. Encara que no estiguem en el Govern hem d'intentar que les nostres idees progressin.

Continuant amb l'economia, però en l'àmbit d'estat, què farà CiU en el Senat amb el projecte de pressupostos? Sembla que hi ha divergència d'opinions CDC-UDC.

Això no és veritat, no hi ha cap diferència respecte el que s'ha de fer en el Senat. La prova és que després de la darrera reunió de l'executiva de CiU, en roda de premsa, Duran va anunciar el veto als pressupostos. Això és un acord de CiU, i jo demano que no s'especuli amb diferències entre els dos membres de la federació, quan no n'hi ha. Si en l'executiva vam dir que els pressupostos no eren bons, també ho hem de dir en el Senat, no?

A Girona hi ha un tripartit com el de Catalunya. Quin tenen més possibilitats de desbancar?

Tots dos. Ho veig perfectament possible. El desgast del tripartit a Girona és evident, i el d'Anna Pagans també. A Girona cal un canvi, fa 30 anys que governen els mateixos, ja és hora de donar l'oportunitat a algú altre. I aquest altre pot ser en Puigdemont i CiU.

Segueix la feina de Carles Puigdemont?

De prop. La segueixo i la valoro.