El vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, va defensar ahir la creació de la figura inèdita del viceconseller d'Afers Estrangers perquè "enfortirà la presència internacional de Catalunya". Carod va assegurar que el nou càrrec ?-que ocuparà l'actual secretària d'Afers Estrangers, Roser Clavell- suposarà "reforçar" aquesta àrea de la Generalitat i "continuar el treball fet fins ara en aquest camp". D'aquesta manera, Carod-Rovira crea un nou càrrec institucional a la seva àrea de política exterior, fet que li va motivar, ahir mateix, les primeres crítiques per part de l'oposició.

Per la seva part, el secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, va criticar ahir Carod perquè demostra que, "en moments d'austeritat", el Govern continua "eixamplant la nòmina, engreixant l'estructura i multiplicant la despesa amb càrrecs eventuals i de confiança".

Tal com va recordar el el vicepresident de la Generalitat, el nomenament serà possible gràcies a la nova llei de Presidència de la Generalitat i del Govern, aprovada a l'octubre i que regula la figura del vicepresident i que li dóna la capacitat per nomenar viceconsellers. "El nomenament tindrà lloc en les pròximes setmanes, abans que acabi l'any", va explicar, i va afegir que amb ell es reafirma la possibilitat que Catalunya sigui un "agent en el terreny de la política exterior i de la cooperació".

Crítiques de CiU i PPC

Davant aquestes paraules de Carod-Rovira, Felip Puig va criticar en un comunicat l'anunci del vicepresident català que abans de finals d'any l'actual secretària d'Afers Estrangers, Roser Clavell, serà nomenada viceconsellera del mateix àmbit, i va lamentar que la Generalitat dóna "mal exemple" augmentant les nòmines en lloc d'impulsar "polítiques d'austeritat i estalvi". Per la seva part, la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va demanar al president de la Generalitat, José Montilla, que aturi el nomenament de Clavell i el va criticar per permetre a Carod-Rovira, tornar a enfrontar-se amb la política exterior.

En aquest sentit, Sánchez-Camacho va afirmar que no s'han de malgastar els diners dels catalans quan hi ha crisi econòmica i atur i va considerar innecessària l'estructura de la vicepresidència que defineix com a "una despesa supèrflua". Sánchez-Camacho va comentar, també, que el nomenament de la nova viceconsellera no està previst als pressupostos del 2009. Clavell és ara secretària d'Afers Exteriors i cobrarà el mateix quan sigui viceconsellera.