El Departament d'Interior de la Generalitat ha renovat el seu suport jurídic als cinc mossos d'esquadra que han estat condemnats per maltractaments a un detingut perquè recorrin la sentència, segons que va dir ahir el conseller Joan Saura.

Després d'intervenir ahir en la inauguració d'una jornada policial sobre el 60 aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, a Barcelona, Saura va indicar que la conselleria mantindrà l'assessorament jurídic als mossos condemnats en el recurs a la sentència.

L'Audiència de Barcelona ha condemnat a penes de fins a sis anys i set mesos de presó cinc mossos d'esquadra de la comissaria de les Corts de Barcelona per torturar i maltractar un home al qual van detenir per error al juliol del 2006 i a qui van arribar a introduir una pistola a la boca per fer-lo confessar.

Joan Saura va reiterar ahir, durant el discurs inaugural de la citada jornada, que "la pràctica totalitat dels mossos no poden quedar enfosquits per actituds puntuals de mala praxi". Segons dades facilitades pel mateix conseller, les denúncies contra actituds incorrectes dels Mossos d'Esquadra han descendit aquest any un 12% en relació amb el passat 2007 i no arriben al 2% les sentències condemnatòries, la majoria per faltes.

Aquest descens de les denúncies ha coincidit en el temps amb la incorporació d'uns 1.500 mossos més i la implantació d'aquest cos policial en la totalitat del territori català, procés que va finalitzar l'1 de novembre passat a les Terres de l'Ebre, l'única zona de Catalunya en què encara no tenien presència.

Queixes per les filtracions

El jutge degà de Barcelona, José Manuel Regadera, va enviar una carta als Mossos d'Esquadra on els acusa de filtrar notícies que desprestigien els jutges amb la finalitat d'"ocultar o minimitzar l'impacte d'altres informacions que sí afecten directament la seguretat dels ciutadans".

Regadera va remetre aquesta carta al director general de la policia autonòmica, Rafael Olmos, dies després que es publiqués a la premsa que una jutge de Barcelona va voler saltar-se un control d'alcoholèmia dels Mossos i de la sentència que condemna per tortures tres policies autonòmics.

Per la seva banda la Direcció ?General de la Policia de la Generalitat va negar "rotundament" haver filtrat notícies a la premsa i "encara menys amb ànim de ?desprestigiar personalment algun ?membre de la judicatura" ni amb l'objectiu de "desviar l'atenció" d'altres ?qüestions relatives a la seguretat.