Joves activistes de l'entitat Climate Justice Fast! han anunciat avui a Barcelona el començament d'una vaga de fam que seguiran al voltant de 150 persones a tot el món i que durarà fins a la cimera de Copenhaguen, prevista per a principis de desembre, en un intent per reclamar que el món "desperti" i els líders mundials adoptin un acord.

En roda de premsa, dos joves han explicat que la seva intenció no és demanar a la gent que segueixi el seu exemple, sinó reclamar als polítics que prenguin consciència del problema mundial que s'acosta si no prenen la decisió de reduir efectivament les emissions de diòxid de carboni (CO2).

Les participants en la reivindicació Anna i Sara, totes dues de 23 anys i d'Austràlia i Suècia, respectivament, han explicat les quatre reivindicacions concretes que demanen: que es limitin les emissions de gasos d'efecte hivernacle, que els països rics inverteixin en el desenvolupament dels més necessitats, que es deixi de potenciar un model consumista i que es limiti l'ús dels combustibles fòssils.

Les dues activistes s'han queixat amargament que, mentre els polítics dels països que contaminen no fan res, els països pobres pateixen les conseqüències de la seva irresponsabilitat, en una situació d'"emergència" que requereix la voluntat política immediata per evitar la catàstrofe.

Una d'elles ho ha explicat de la manera següent: la lluita dels adults i pares d'avui ha estat en el seu moment per la democràcia, la llibertat o els drets de les dones. Actualment, tot i això, la lluita és pel clima i per evitar les conseqüències de l'escalfament global, perquè es tracta del problema més important per a les generacions futures.

"Crec en la humanitat, no podem ser tan estúpids", ha indicat Anna, en un intent per explicar que la seva decisió de només beure aigua fins a la cita de desembre parteix de la seva estima a la vida. "No hi ha res més important en què pugui participar-hi", ha afegit.