El jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón ha imputat l'excap de Planificació Territorial de la Generalitat Genís Carbó i altres persones en el cas "Pretòria", tot i que encara no els ha citat a declarar, i que s'afegeixen als nou imputats des del 30 d'octubre, segons van confirmar ahir fonts pròximes a la investigació.

Carbó va ser cap de Planificació Territorial a la Conselleria de Política Territorial i Obres Públiques entre 1996 i 2004 -durant els governs de CiU-, i el seu nom ja va sortir a la sentència de Garzón.

Després d'aparèixer a la sentència, Carbó va assegurar que els 244.011 euros que va cobrar el 2005 d'una de les societats de Luis García -suposat cervell de la trama- no van ser comissions sinó "honoraris professionals" relacionats amb l'actuació a la zona de Can Riviere de Sant Andreu de Llavaneres, quan ja havia deixat la Generalitat, el 2004. Aquest i altres imputats seran citats a declarar a les dependències de la Guàrdia Civil en les pròximes setmanes.

Carbó era, fins que va aparèixer el seu nom en la sentència, coordinador tècnic de planificació urbanística de l'Ajuntament de Valls i a l'Àrea Territorial de l'Ajuntament de Cardedeu. L'arquitecte va afirmar que la factura corresponent a aquest import està en els registres de la societat del 2005. Va especificar que la tramitació d'aquest expedient es va aprovar provisionalment en el ple de l'Ajuntament el gener del 2005, i definitivament per acord de la Comissió Territorial d'Urbanisme de Barcelona el març del mateix any. Al setembre, es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat. Carbó va insistir que el càrrec que ocupava al Govern "no tenia res a veure" amb l'aprovació de les figures de planejament urbanístic.

Muñoz presenta la dimissió

L 'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz i l'exregidor d'Urbanisme Manuel Dobarco, empresonats per la seva presumpta implicació en una trama de corrupció urbanística, van signar ahir la seva renúncia a l'acta de regidors, el que facilita el seu relleu al consistori. Tots dos van al·legar motius personals. La Junta de Portaveus dels grups municipals de Santa Coloma de Gramenet es reunirà avui per posar data al ple municipal que haurà d'elegir el substitut com a alcalde.