"La gent rebutja el magatzem de residus nuclears perquè desconeix en què consisteix realment aquest projecte que és absolutament segur", explica Antoni Tahull, enginyer industrial i membre de la Comissió d'Energia del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya. Tahull -que ha treballat a la central nuclear de Vandellós I- és un gran defensor d'aquesta energia i assegura que la instal·lació d'un ATC al país és una aposta decidida per una energia neta de CO2 que a més és una font d'independència energètica.

El magatzem nuclear és segur?

Absolutament. En una escala de seguretat del o al 10 li donaria una puntuació de 10 i encara em quedaria curt. L'ATC és un búnquer de formigó que fins i tot pot aguantar terratrèmols. Només s'ha d'evitar instal·lar-lo en una zona que registri moviments císmics.

I

Per què genera tant rebuig?

Per desconeixement. És una feina de xinesos fer entendre a la població que l'energia nuclear no és perillosa. Només hi ha hagut dos accidents greus en tota la història: el de Txernòbil i el de Three Mile Island als Estats Units. Aquests casos són irrepetibles.

Si l'ATC no suposa cap risc, per què es concediran tants diners al municipi que l'albergui?

Per compensar el rebuig social que generen aquestes instal·lacions. Els antinuclears de moment han guanyat la partida amb els seus arguments falsos. No em cansaré d'insistir que el magatzem és segur i no provocarà cap efecte advers sobre els veïns del municipi que l'albergui.

Els antinuclears es pregunten per què les companyies no asseguren les instal·lacions nuclears si són tan segures.

És absolutament fals. Les centrals estan assegurades. El problema és que els ecologistes transmeten una percepció de risc i això fa pujar les primes.

Montilla es declara pronuclear però no vol el magatzem a Catalunya.

No vull jutjar els partits polítics ni tampoc els seus líders. Al nostre país per desgràcia el fenomen NIMBY (no en el pati de darrere) està molt arrelat. Es vol gaudir dels avantatges de certes activitats però ningú les vol al costat de casa.

8 municipis competeixen per albergar l'ATC. Qui guanyarà?

Personalment crec que Ascó és la candidatura més ben preparada. És una gran oportunitat. Catalunya ha estat pionera en l'energia nuclear a Espanya. Aquí tenim un bon equip de professionals i estem preparats per gestionar-lo. A més s'ha de tenir en compte que estem generant el 40% dels residus nuclears de tot el país. Logísticament és més lògic que s'ubiqui a Ascó que en un altre municipi.

A la llarga què passarà amb els residus. Es destruiran?

Seria absurd destruir els residus perquè no deixen de ser combustible que a la llarga es podrà reutilitzar. En un futur el magatzem pot ser un pou de petroli d'una capacitat enorme quan sigui més rendible el procés de reaprofitament dels residus.

Cal centralitzar tots els residus en un mateix magatzem ?

Si es centralitzen els residus en un únic magatzem en lloc de tenri-los repartits en les piscines refrigerades de les diferents centrals nuclears es gestionaran encara millor.

Què passaria si un tren que transporta residus té un accident?

Els residus aniran sempre dins d'un dipòsit de seguretat. Encara que es produís un descarrilament del tren en el qual viatgen, la reduïda velocitat del comboi faria impossible que es danyés la beina.

La nuclear és una energia del passat o del futur?

Del passat i del futur. Estic convençut que un cop acabi la vida útil de les centrals nuclears espanyoles, s'allargarà. Posaria les mans al foc que no tancaran fins que hagin complert almenys 80 anys. Explotar aquestes infraestructures és econòmic i molt segur.

Quin paper juguen les renovables en el mercat energètic?

Les energies renovables tenen un rol i una contribució important en el sector energètic. No obstant això, hem de tenir en compte que el sol i el vent no ens salvaran del CO2. A més les energies renovables només t'abasteixen durant un temps determinat. Què passa quan no fa sol o no bufa el vent? L'energia nuclear és necessària.