El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va considerar "imprescindible" la interconnexió elèctrica amb França a través de la línia de molt alta tensió (MAT), que millorarà la "feble" xarxa de Girona, i va augurar que el president José Montilla actuarà amb "fermesa" contra Endesa. En una entrevista a TV3, Zapatero va opinar que Endesa "ha de millorar" el seu servei a Girona, però va destacar que els talls de subministrament patits a la demarcació a causa del recent temporal de neu es deuen principalment al fet que no es disposa d'una xarxa potent de subministrament elèctric.

"El problema fonamental que tenim a Girona és que cal enfortir la xarxa d'alta tensió, cal fer la interconnexió amb França, que fa 20 anys que espera i que finalment està en marxa", va destacar el president del Govern, tot afegint que també cal invertir en les línies de mitjana tensió. Segons Zapatero, aquest "problema estructural" a Girona es resoldrà amb la construcció de la polèmica MAT, rebutjada per grups ecologistes, a més d'ERC i ICV-EUiA, socis del PSC al Govern de la Generalitat.

El cap de l'Excecutiu va reiterar que la MAT és "imprescindible per millorar la feble xarxa que té Girona", encara que va reconèixer que aquest tipus d'inversions "en ocasions són problemàtiques i contestades i porten retard per problemes mediambientals".

Quant a si la companyia elèctrica Fecsa-Endesa haurà d'indemnitzar els afectats pels talls d'electricitat, va afirmar: "Està clar, si Endesa ha incomplert algun dels requisits serà sancionada per la Generalitat". Zapatero va explicar que durant el seu dinar a Barcelona amb Montilla havien tractat aquest tema i es va mostrar convençut que al president de la Generalitat no li tremolarà el pols si arriba a la conclusió que cal imposar sancions. "Coneixent el president Montilla, ho farà amb fermesa", va assenyalar.

El president del Govern va afirmar que "el que li vindrà bé a Catalunya" és que Montilla segueixi a l'Executiu després de les eleccions autonòmiques, encara que ell seguirà amb la seva estratègia de pactes, també amb CiU, al Congrés. Zapatero va afirmar que no va parlar amb Montilla "de possibles eleccions anticipades, i tinc una gran confiança quan marqui la decisió en la data electoral que encertarà".

El cap de l'Executiu va assegurar que no li produeix "inquietud" que Catalunya es defineixi com a nació en el seu Estatut, encara que va preferir definir aquest territori com a "nacionalitat". A més, va tornar a assegurar que l'Estatut és "constitucional".

Hores abans, el president català va demanar a Zapatero tenir més competències sobre la distribució elèctrica després del temporal de neu que va deixar sense llum a més de 200.000 catalans, en una reunió centrada en la crisi i on també el va instar a mantenir l'ajuda de 420 euros per a aturats.

Montilla i el president del Govern van reunir-se al Palau de Pedralbes de Barcelona, on van mantenir un dinar de treball que va durar més d'una hora.

Segons que va explicar Montilla en una conversa informal amb periodistes, els dos dirigents van emplaçar-se a afrontar les seves respectives responsabilitats en els efectes del temporal de neu que va arrasar Catalunya fa dues setmanes.

En aquest sentit, el Govern haurà d'agilitar la regeneració de les platges del Maresme i de les comarques de Girona, mentre que la Generalitat haurà de centrar els seus esforços als boscos.

Fonts coneixedores de la reunió van explicar que el president català va traslladar a Zapatero l'interès de la Generalitat per tenir més competències sobre el subministrament energètic "per tenir més força sobre les elèctriques" a l'hora de controlar la seva eficiència i les seves responsabilitats d'inversió. Montilla també va destacar al president del Govern com de vital és per a Catalunya i Espanya el corredor ferroviari del Mediterrani.

Defensa la seva gestió

Zapatero, va aprofitar la seva visita a Catalunya per reafirmar el compromís de l'Executiu amb Catalunya i repassar les inversions que el Govern havia portat a terme en aquesta comunitat.

Zapatero va considerar que les dades "són eloqüents", i va afirmar que Catalunya és la comunitat que rep més ajudes dins del pla del Ministeri d'Indústria per a la competitivitat de sectors estratègics industrials, i la que més ajudes ha rebut per a la transició a la televisió digital terrestre (TDT).

Va assegurar que també és "amb diferència" la comunitat més beneficiada pel pla de competitivitat del sector de l'automoció integrat en el Pla E, el que, al seu judici, ha permès que, en un context internacional molt complicat, Catalunya pugui optar a la fabricació de nous models als quals aspiraven altres països. Va afirmar que gràcies al pla Avança s'estan mobilitzant fons a Catalunya per valor de gairebé 1.500 milions d'euros, i que amb ells s'han pogut finançar 1.400 projectes i beneficiar més de 30.000 petites i mitjanes empreses catalanes.

Durant la seva visita a Catalunya, Zapatero també va inaugurar el Laboratori de Llum del Sincrotró Alba, la infraestructura científica més important construïda a Espanya i el sud d'Europa.

"Ens obre una bona finestra al futur, un bon exemple de per a què serveixen els impostos que paguen els ciutadans, invertits intel·ligentment i que reverteixen a la societat, en el futur, en la qualitat de vida", va afegir el cap de l'Executiu, i alhora va qualificar la infraestructura d'"una bona mostra" d'inversió pública "eficaç".

A més, va assegurar que l'accelerador "eixamplarà" la Ciència espanyola, deixarà enrere pàgines d'història i oferirà a les empreses el "millor instrument" per crear Innovació i superar el "gap espa?nyol" entre la inversió en investigació privada i pública.

"Avui hem fet un nou pas molt important a la R+D+I, amb la capacitat de Catalunya per impulsar la posada en marxa d'Alba. Suposa un intens treball de col·laboració, però com el seu nom indica, no és un final sinó un començament que volem brillant, lluminós i per més activitats innovadores. Hem obert un camí per a científics, investigadors d'Espanya. Avui celebrem una doble inauguració: aquest laboratori i un futur que s'eixampla amb ells", va afegir Zapatero.

"Salt qualitatiu"

En aquesta línia, va indicar que Alba permetrà donar al sistema científic "un salt qualitatiu cap endavant" i va destacar que la seva posada en marxa s'ha produït en un moment "molt oportú i significatiu" per a la ciència espanyola, després de la presentació aquest mes de l'avantprojecte de llei d'economia sostenible, el de Ciència, Tecnologia i Innovació, així com la sisena Conferència Europea de Grans Infraestructures (CEGI).