Dos dies després de col·laborar en el repartiment d'uns díptics xenòfobs a Badalona, la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, rectifica. La líder popular va demanar ahir disculpes

als qui s'hagin sentit ofesos pels polèmics fullets que vinculaven immigració i delinqüència. De fet, va voler deixar clar que el lema "No queremos rumanos" que apareix en el díptic no és del PP, sinó que és una fotografia que provenia d'una manifestació veïnal. Així mateix, la líder dels populars va evitar carregar contra el regidor del PP de Badalona, Xavier García Albiol, i va defensar la seva feina, però va desmarcar-se de les seves declaracions quan va denunciar que el col·lectiu gitano romanès que s'havia instal·lat al barri de Sant Roc, "ha vingut a delinquir".

En roda de premsa, va matisar les paraules del dirigent popular badaloní, i va expressar el reconeixement del seu partit a tots els romanesos i immigrants que "vénen a treballar de manera ordenada i a contribuir al creixement de Catalunya i Espanya".

"La delinqüència no és una qüestió de nacionalitats, sinó de persones que viuen al marge de la llei", va afirmar la presidenta dels populars i va afegir que la inseguretat i l'incivisme estan creixent en molts municipis catalans.

El díptic que els populars van repartir a Badalona recull, sota la pregunta "El teu barri és segur?", un conjunt de fotos on es pot veure immigrants, brutícia i protestes veïnals que ha aixecat polèmica.

El PP estatal també va demanar disculpes per la distribució dels díptics. No obstant, el vicesecretari general del PP, Esteban González Pons, va afirmar que a hores d'ara no té "elements de judici" per determinar si Xavier Garcia Albiol ha de presentar la dimissió. Segons González Pons, les declaracions "extremadament desafortunades" del president del PP a Badalona no amaguen el "problema real de convivència" en aquest municipi.

Per la seva banda, el president del PP a Badalona, Xavier García Albiol, va qualificar com un "acudit" la intenció d'ICV de presentar una querella per inhabilitar-lo després de la distribució dels polèmics fullets. García Albiol va assegurar que els ecosocialistes pretenen evitar, d'aquesta manera, que els populars guanyin les eleccions municipals de 2011 a través d'un jutge.

En aquest sentit, el president del PP a Badalona explica que la intenció dels fullets és "reflectir els problemes reals que avui té una part molt important de la ciutat i que són inseguretat, incivisme i brutícia".

Múltiples reaccions

La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, va afirmar que el Govern es planteja denunciar el PP per incitar a l'odi racial a Badalona per la distribució dels polèmics fullets.

En declaracions als mitjans, Capdevila va explicar que assessors jurídics del Govern estan estudiant el contingut del díptic, que va titllar de "greu irresponsabilitat" per "atiar focs i criminalitzar tot un col·lectiu".

"Cal un posicionament, expedientant i demanant que aquest senyor renunciï als seus càrrecs", va declarar Capdevila.

Per la seva banda, els partits polítics badalonins estan indignats amb la campanya dels díptics. La campanya recorda la que es va llançar l'any 2007, poc abans de les eleccions municipals, i que va suposar importants rèdits electorals per als populars.

L'alcalde, Jordi Serra (PSC), així com els portaveus de CiU, ERC i ICV-EUiA van titllar de "vergonyosa "aquesta manera de fer política i lamenten que Garcia Albiol embruti el nom de la ciutat pensant només en la seva particular "escalada" a l'alcaldia.

Segons l'alcalde, Jordi Serra (PSC), Garcia Albiol "té por que se li presenti l'Anglada de Vic i està intentant mantenir la seva quota de mercat".