Els Departaments de Salut i Educació han engegat un protocol conjunt per millorar l'atenció als infants diabètics a l'escola. El document defineix quines són les pautes que han de seguir les famílies i tutors, els centres educatius i els serveis sanitaris a l'hora de controlar els nivells de glucosa dels infants i -si cal- administrar-los insulina. A Catalunya, hi ha 487 nens i nenes menors de 13 anys que pateixen l'anomenada diabetis de tipus 1, també coneguda com a juvenil. La consellera de Salut, Marina Geli, ha avançat que l'objectiu del protocol és facilitar que els escolars 'siguin autònoms' a l'hora d'administrar-se la insulina.

Actualment, a Catalunya hi ha 487 infants menors de 130 anys (150 dels quals tenen entre 3 i 7 anys) que pateixen diabetis del tipus 1, també coneguda com a diabetis juvenil o insulinodependent. Aquesta diabetis es caracteritza per un augment dels nivells de glucosa en sang a causa d'un dèficit de producció d'insulina.

A diferència de la diabetis del tipus 2 -que apareix amb l'edat i està relacionada amb factors com l'obesitat-, la diabetis de tipus 1 requereix haver de medicar-se tota la vida. Per això, és molt important que els infants que la pateixen estiguin controlats, i se'ls administri la insulina cada cop que ho requereixin les pautes mèdiques.

Sovint, els controls de glucosa i l'administració d'insulina s'han de portar a terme a l'escola. Per això, amb l'objectiu d'unir esforços, els Departaments de Salut i Educació han creat un protocol per millorar l'atenció dels infants diabètics a l'escola. El model compta amb la col·laboració de l'Associació de Diabètics de Catalunya.

El protocol posa sobre paper quines són les pautes d'actuació i el paper dels agents implicats en l'atenció als escolars diabètics. 'Es tracta de definir i concretar moltes coses que fins ara ja es venien fent, amb l'objectiu que els infants siguin autònoms i aprenguin a subministrar-se la insulina', ha concretat la consellera de Salut, Marina Geli, durant la presentació del protocol.

Insulina abans de dinar

Un dels elements més destacats del model és que s'ha consensuat que els infants rebin, durant l'horari escolar, una administració d'insulina abans de dinar. A partir d'aquí, el protocol concreta que l'escola ha de determinar qui subministrarà la insulina en els casos d'infants no autònoms (sobretot, els que tenen entre 3 i 7 anys o els qui faci poc que han desenvolupat la malaltia).

Aquesta persona pot ser un voluntari de la mateixa escola, un familiar o bé un membre de l'Associació de Diabètics de Catalunya, que també participa en la posada en marxa del protocol. 'Amb aquest objectiu, el Departament de Salut formarà els monitors de menjador, i també elaborarà els informes mèdics que hauran de regir les pautes de tractament dels infants', ha concretat la consellera de Salut, Marina Geli.

A més de tot allò que concerneix al Departament de Salut, el protocol també explicita què hauran de fer tant les famílies com els centres escolars on hi hagi infants diabètics. Així, per exemple, els familiars hauran de donar a l'escolar una ampolla de glucagó, que se subministra en situacions d'emergència (baixades de sucre amb pèrdues de coneixement).

Per la seva banda, els col·legis hauran de facilitar el menú de menjador a la família i mantenir a l'abast dels infants productes rics en hidrats de carboni que prèviament els hi hauran lliurat els pares (sucre, sucs de fruita, galetes...).

Des d'ara i en els propers tres mesos, el Departament de Salut farà un informe de tots els casos d'escolars que pateixen diabetis de tipus 1, amb l'objectiu d'analitzar cas per cas. 'La intenció és que el protocol estigui completament operatiu a final de curs', ha ressaltat la consellera Marina Geli.