Les empreses públiques dependents de la Generalitat de Catalunya gairebé han duplicat el seu deute al llarg d'aquesta legislatura. A finals de setembre acumulaven un detue de 7.752 milions d'euros, el 3,9 per cent del PIB català. La Generalitat compta amb més de 60 empreses públiques que concentren gairebé la meitat del deute conjunt del sector autònomic.

En el conjunt de l'Estat el deute de les empreses públiques es va elevar a 52.914 milions d'euros en el tercer trimestre, fet que equival al 5% del PIB i suposa un augment del 12,13% respecte al mateix període de l'any anterior.

Les empreses públiques de l'administració central tenien un deute de 27.926 milions d'euros (el 2,6% del PIB i el 13,11% més); les de les comunitats autònomes un deute de 16.593 milions (l'1,6% del PIB i l'11,16% més).

Si en el cas català, el creixement del deute ha estat espectacular, a nivell de l'administració central l'increment és encara superior.

En el conjunt de l'Estat hi ha prop de 3.000 empreses, fundacions i consorcis de capital públic. El seu deute s'ha incrementat més d'un 172% des de l'any 2004.

El creixement del deute de les empreses públiques ha estat objecte de debat polític al Congrés dels Diputats i al Parlament de Catalunya.

En el primer cas, el passat mes de maig es va aprovar una proposició no de llei que instava el Govern a controlar i vigilar més la despesa d'aquestes societats participades per les administracions. Pocs mesos després, a la mateixa cambra es rebutja una altra proposició en la qual el PP relcamava una profunda reestructuració del sector públic empresarial que permetés reduir el seu endeutament i fer més transparents els seus comptes.

Aquest estiu, la Generalitat de Catalunya va aprovar un pla de reacionalització per eliminar, transformar o fusionar diverses entitats, entre elles algunes empreses públiques. No obstant això, els objectius del pla inicial no s'han acabat de complir.

L'acord català, convalidat pel Parlament, aprova la desaparició de 63 de les 247 entitats que conformen el sector públic, amb l'objectiu de contribuir a reduir el dèficit públic a l'1,1% el 2013, d'acord amb el Pacte d'estabilitat i creixement de la Unió Europea.

La diputada Fátima Báñez (PP), encarregada de defensar l'última proposició popular al Congrés, alerta que l'ús massiu de les empreses públiques "té com a finalitat en alguns casos eludir les restriccions imposades a l'endeutament pel Pacte d'Estabilitat i les lleis d'estabilitat pressupostària, ja que aquests passius no computen dins del que s'anomena deute públic".